Actiunile care nu inregistreaza o lichiditate mare au un potential de crestere ridicat
Rezultatele preliminate raportate de companiile listate la Bursa pentru anul 2004 sunt, analizandu-le global, in crestere vizavi de anul precedent, insa nu putem vorbi de surprize, marea majoritate a datelor anuntate fiind, in linii mari, conform asteptarilor.

Cele 45 de companii analizate, excluzand sectorul financiar si patru companii care inca nu au transmis inca rezultatele financiare preliminate, intre care se numara si Petrom, au generat o cifra de afaceri de 22.245 miliarde de lei (609 milioane de euro la un curs de 36.500 lei), in crestere cu 10,36% fata de nivelul inregistrat anul anterior. Dintre acestea, 34 de companii au raportat profituri care au totalizat 4.525 miliarde de lei (124 milioane euro), iar celelalte au inregistrat pierderi de 1.378 miliarde de lei. Sectorul chimic a inregistrat o crestere cu 35%. Principalele sectoare, cel financiar (cu exceptia BCC) si cel petrolier, au inregistrat rezultate mai bune, acest fapt fiind asteptat de majoritatea analistilor. Alte societati cu rezultate pozitive pot fi considerate Oltchim si Turbomecanica.

La polul opus, au dezamagit prin raportarea unor pierderi semnificative Electroputere sau Carbid-Fox. Chiar daca sectorul chimic, bine reprezentat la Bursa, a consemnat cea mai mare crestere a cifrei de afaceri, rezultatele financiare preliminate, anuntate de catre companiile ce activeaza in acest sector, nu au fost deloc stralucite, exceptie facand Policolor si Oltchim. Acestea au reusit ca in ultima parte a anului sa obtina profituri peste asteptari si astfel situatia lor financiara sa se imbunatateasca semnificativ, spune Iulian Panait, presedintele firmei de consultanta pentru investitii KTD Invest. Societatile care fabrica ingrasaminte chimice, mari consumatoare de gaz metan si energie electrica, s-au confruntat si se vor mai confrunta cu cresterea preturilor la utilitati, ceea ce ar putea determina inchiderea lor. Dividendele nu vor influenta major cotatiile.

Referitor la cotatiile companiilor din piata, Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction, spune ca majorarile substantiale ale cursurilor din ultimele luni nu au fost egalate de cresteri asemanatoare ale profiturilor societatilor. Este evident ca actualele cursuri de tranzactionare reprezinta cotari bursiere bune si chiar foarte bune ale emitentilor din punctul de vedere al rezultatelor financiare actuale. Pretul unei actiuni reflecta in buna masura asteptarile investitorilor, pe un orizont mediu, asupra performantelor emitentilor ai caror actiuni le achizitioneaza, spune Brendea.

Din aceasta perspectiva, in acest an, politica economica promovata de noul guvern, evolutiile de pe piata monetara si cea valutara, dar mai ales masurile anuntate ce vizeaza in mod direct piata bursiera au facut mult mai interesante investitiile in valori mobiliare. Directorul de operatiuni crede ca evolutia Bursei in perioada urmatoare va fi influentata decisiv de consecventa si coerenta aplicarii masurilor anuntate privind dezvoltarea pietei bursiere si asigurarea unui mediu economic mai bun. In mod cert, nu mai avem o Bursa ieftina cu actiuni mai mult sau mai putin subevaluate, iar continuarea unui trend sustinut de crestere nu cred ca poate fi asigurat doar de noile fonduri ce vor veni pe piata bursiera fara eforturi de dezvoltare a acesteia a precizat Alin Brendea. In ultima perioada am asistat la o asezare a preturilor dupa anuntarea rezultatelor preliminate pentru anul 2004, foarte putine companii inregistrand cresteri puternice ale cotatiilor.

Acum, urmatorul eveniment asteptat de investitori este anuntarea dividendelor companiilor. Fata de anii precedenti, anul 2005 este primul an in care data la care sunt identificati actionarii care vor beneficia de dividende este ulterioara hotararii AGA in care se voteaza repartizarea profitului. Astfel ca, dividendele nu vor influenta major cotatiile emitentilor.

Alin Brendea spune ca tendinta de diminuare a importantei dividendelor in politica investitorilor a inceput sa fie observata inca din anii anteriori si va continua si in acest an. Dividendele vor creste, insa nu vor avea aceeasi dinamica precum preturile actiunilor, care efectiv au explodat in ultimul an, astfel ca preturile actiunilor companiilor care vor acorda dividende vor fi influentate foarte putin. Situatia se schimba insa in cazul in care actionarii aleg capitalizarea profitului si acordarea de actiuni gratuite, a precizat Alin Brendea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri