Vinerea trecuta, revenite la tranzactionare, dupa o zi de suspendare, SIF-urile s-au bucurat de o atentie speciala din partea investitorilor de la Sibiu, lichiditatea lor acoperind circa 60% din volumul zilei.
Cele mai multe derivate au fost tranzactionate pe SIF 5 Oltenia, cu aproape 5.000 de contracte, urmata de SIF 2 Moldova, cu peste 4.400, si SIF 3 Transilvania, cu mai mult de 2.000.

In urma stirilor privind cotele de participatie la SIF-uri, speculatorii au asteptat cu nerabdare reluarea tranzactiilor.

"Obligatia persoanelor care actioneaza concentrat, de a vinde orice participatie ce depaseste pragul maxim admis in cadrul SIF-urilor, a adus corectii severe ale preturilor atat la BVB, cat si la BMFM Sibiu", a afirmat Mirabela Coos, de la Broker SA. Scaderile de pret au survenit dupa ce la inceputul lunii ele inregistrasera o crestere consistenta, ceea ce a adus castiguri speculatorilor pe pozitie de cumparare (long).

"Daca, de Martisor, preturile au avut o revenire destul de puternica, urmare a articolelor privind intentia Erste Bank de a prelua toate participatiile la BCR, joi SIF-urile au fost suspendate de la tranzactionare. Manipularea mediatica de care se bucura piata romaneasca a adus insa speculatorilor inraiti randamente de 100% intr-o singura zi", explica brokerul clujean. De data aceasta a fost vorba de speculatorii aflati pe vanzare (short), care au putut beneficia de scaderile contabilizate la inchidere. Totusi, informatiile vehiculate au avut ca efect si evidentierea maturizarii investitorilor. "Primele semnale care au indicat faptul ca investitorii nu mai sunt atat de usor de influentat au fost ordinele destul de mari de cumparare afisate la Sibiu, chiar dupa atingerea nivelelor minime", a remarcat Mirabela Coos.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri