Dupa doua esecuri inregistrate in vanzarea bancii din Romania, britanicii de la RBS au hotarat sa-si reorienteze afacerile, prin dezvoltarea in continuarea a segmentului corporate, in timp ce pentru sectorul de retail vor fi cautate optiuni, au precizat surse din piata bancara.
Predictiile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, devin realitate, dupa ce acesta avertiza in luna februarie ca 2012 va fi un an de mari transformari pentru banci si ca retelele bancare sunt prea mari in raport cu cererea de produse si servicii bancare.

De altfel, si directorul general al UniCredit Tiriac Bank, Rasvan Radu, declara saptamana trecuta ca bancile vor fi nevoite sa recurga la consolidari si specializari in domeniile in care acele institutii de credit sunt performante.

RBS Romania si-a anuntat angajatii in urma cu cateva zile ca se doreste o reorganizare a business-ului in urmatorii doi ani. Probabil ca masurile pe care le va lua banca vor miza o reducere a retelei, care in acest moment se ridica la 25 de sucursale, si unele concedieri de personal. In prezent, RBS are 920 de angajati.

Din acest an, banca are un nou presedinte, in persoana lui Henk Paardekooper (foto), care l-a inlocuit pe Johan Gabriels.
Paardekooper are o experienta de peste 20 de ani in zona pietelor emergente, iar anterior, acesta a fost directorul de active corporative si institutionale din cadrul Diviziei Non-Core a RBS din Londra.

Contactati de catre wall-street.ro, oficialii bancii au spus ca „in urmatorii doi ani, RBS Romania va parcurge pasii pentru reorientarea activitatii in jurul business-urilor sale cele mai puternice, adica a serviciilor de corporate banking”.

„Ca parte a acestui proces, vom explora optiuni pentru celelalte linii de business unde nu avem o pozitie de lideri de piata. In timpul implementarii acestui proces de revizuire, vom continua sa oferim tuturor clientilor nostri servicii la cel mai inalt nivel”, au mentionat reprezentantii bancii.

RBS, printre cele mai profitabile banci locale

RBS Romania este una dintre cele mai importante banci pe partea de credite corporate. La inceputul anului, banca a acordat Rompetrol un credit multi-valuta in valoare totala de 55 milioane euro, cu o maturitate de un an, pentru asigurarea capitalului de lucru. Totodata, RBS este si una dintre cele mai profitabile institutii de credit locale, cu un castig de 90 milioane lei anul trecut.

Tocmai pentru ca este profitabila si detine o pozitie solida pe segmentul corporate, cel mai putin afectat de criza ultimilor ani, RBS Romania a fost una dintre cele mai ravnite banci. In 2009, Deutsche Bank a vrut sa cumpere banca, insa pretul cerut de englezi, de 400 milioane euro, a fost considerat prea ridicat.

Situatia s-a repetat in 2011, cand maghiarii de la OTP Bank au vrut sa achizitioneze RBS Romania, insa pretul a fost din nou socotit prea piperat.

Probleme pentru banca-mama

Desi subsidiara locala este pe profit, banca-mama din Marea Britanie nu trece printr-o perioada prea usoara. Royal Bank of Scotland a inregistrat anul trecut o pierdere de 2 miliarde de lire sterline, pentru al patrulea an consecutiv.

Marea Britanie a cheltuit 54 miliarde euro pentru a salva RBS de la colaps, iar guvernul vrea sa scape in prezent de pachetul de 83% din actiunile bancii.

Statul britanic ar fi dispusa sa vanda pana la o treime din pachetul pe care il detine la RBS catre un fond de investitii din Abu Dhabi, chiar daca tranzactia ar putea reprezenta o pierdere de cateva miliarde de lire sterline pentru stat.

Primele informatii despre masurile RBS Romania au aparut pe site-ul bankingnews.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri