Senatorii au aprobat Ordonanta de Urgenta a Guvernului 199/2005 privind continuarea privatizarii CEC, acceptand amendamentul Comisiei de buget, finante si banci care largeste categoria persoanelor ce vor putea cumpara actiuni la vanzarea a 5% din capitalul societatii.

Conform OUG 199/2005, strategia de privatizare prevede vanzarea unui pachet de 5% din actiuni catre salariati, pensionari si membrii consiliului de administratie in exercitiu la data transferului. Fostii angajati ai Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), cu o vechime minima de 5 ani, care au fost disponibilizati ca urmare a restructurarii societatii, au fost inclusi in categoria salariatilor care vor putea participa la privatizarea acestei institutii bancare.

Actul normativ aprobat de senatori prevede reglementarea situatiei juridice a imobilelor aflate in patrimoniul CEC la data reorganizarii ca societate bancara pe actiuni, 30 iunie 1996, precum si reglementarea platii salariilor compensatorii acordate in 2005, la restructurare, in sensul ca acestea sa fie acoperite din profitul pe anii anteriori.
Senatorii au aprobat listarea la bursa a 25% din actiunile Loteriei si Imprimeriei Nationale.

Listarea la bursa a Loteriei Romane Si a Imprimeriei Nationale
Plenul Senatului a aprobat transferarea a cate 20% din capitalul Loteriei Romane si Imprimeriei Nationale catre Fondul Proprietatea, destinat despagubirii fostilor proprietari care nu isi pot primi in natura imobilele revendicate, si listarea acestora pe bursa cu cate un pachet suplimentar de actiuni de 5%.

Senatorii au modificat forma initiala a ordonantei de urgenta doar in privinta eliminarii prevederii privind vanzarea prin negociere directa a 7% din actiuni catre salariatii si pensionarii celor doua companii, cu aceasta pozitie fiind de acord si Executivul, prin intermediul reprezentantului sau, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Catalin Doica. Sunt multumit de faptul ca votul din Senat a aratat ca opinia dominanta este ca nu trebuie sa ne temem de sectorul privat, ca initiativa particulara nu este in afara sectorului public si ca un reprezentant al intereselor private in Consiliul de Administratie al Loteriei va fi de bun augur, a declarat presedintele comisiei de buget-finante, liberalul Varujan Vosganian.

Opinii pro si contra

In urma sedintei Comisiilor de buget-finante si de privatizare, reunite pentru a adopta un raport suplimentar la legea de aprobare a OUG privind privatizarea celor doua companii, s-au conturat doua puncte de vedere, la care au subscris cate sase senatori, ceea ce a adus plenul Senatului in situatia inedita de a se pronunta, practic, asupra a doua rapoarte.

Jumatate din membrii celor doua comisii au propus transferarea a 20% din profitul celor doua companii si nu din capital, cum propusese Guvernul, catre Fondul Proprietatea, insa majoritatea senatorilor au respins acest punct de vedere. In Romania vom avea doua tipuri de investitori in jocuri de noroc - unii in cazinouri si altii, in combinatie cu statul, in Loterie, beneficiind de o impozitare mai relaxata, a argumentat senatorul social-democrat Viorel Stefan.

Un numar de cinci senatori ai Aliantei D.A. - Marius Marinescu, Radu Tarle, Ivan Cismaru, Jean Vraciu si Verginia Serbanescu - au avut o pozitie si mai radicala, sustinand necesitatea mentinerii controlului deplin al statului asupra celor doua companii si repartizarea profitului acestora catre bugetele sanatatii si educatiei. OUG 202/2005 a fost adoptata in Senat cu 49 voturi pentru si 26 impotriva, urmand sa fie dezbatuta si in Camera Deputatilor. Comisia juridica a Senatului a inclus acest act normativ in categoria legilor ordinare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri