La cateva luni inainte de ianuarie 2007, termenul stabilit pentru aderarea la Uniunea Europeana, Romania este considerata o piata bancara in tranzitie in zona central si est europeana, alaturi de tari precum Bulgaria, Serbia si Muntenegru sau Ucraina.
Un raport al Erste Bank privind dezvoltarea sectorului bancar in statele cu economie in transformare, realizat in martie a.c., imparte tarile din Europa Centrala si de Est in trei categorii: piete emergente, cum sunt Romania si Bulgaria, piete in dezvoltare, ca Ungaria si Polonia, si piete mature, precum Austria.

In Romania - cu 21,6 milioane locuitori si un PIB de peste 77 milioane de euro (77,763) - in 2005 totalul depozitelor bancare era de 46,2 la suta din PIB, in timp ce in Bulgaria - cu 7,7 milioane de locuitori si un PIB de peste 20 milioane de euro (20,970) - totalul depozitelor bancare era anul trecut de 80,1 la suta din PIB.

Totalul imprumuturilor in afara sectorului financiar se situa in 2005 in Romania la 21,6 la suta din PIB, in timp ce in Bulgaria era de 44,8 la suta din PIB, transmite Rompres.

Imprumuturile catre firme private erau in Romania la un nivel de 11,5 la suta din PIB, iar in Bulgaria de 28,3 la suta din PIB.

Anul trecut in Romania creditele ipotecare s-au situat la 7,6 la suta din PIB, pe cand in Bulgaria au atins cota de 15,1 la suta din PIB.

In timp ce in Romania totalul depozitelor provenite din afara sectorului financiar se situa in 2005 la 26,7 la suta din PIB, in Bulgaria acesta era de 49,9 la suta din PIB.

In Ungaria si Polonia, incluse de raportul Erste Bank in categoria pietelor bancare in dezvoltare, in 2005 totalul depozitelor bancare era de 93 la suta din PIB si, respectiv, de 67,4 la suta din PIB, iar imprumuturile in afara sectorului financiar se cifrau la 52,6 la suta si 31,7 la suta din PIB.

La capitolul imprumuturi acordate intreprinderilor private, in Ungaria acestea se ridicau in 2005 la 26,2 la suta, iar in Polonia la 11,6 la suta, in timp ce creditele ipotecare au ajuns la 17,3 la suta din PIB si la 15 la suta din PIB.

Totalul depozitelor provenite din afara sectorului financiar se situa in Ungaria anul trecut la 69,3 la suta, iar in Polonia la 43,2 la suta.

Ungaria are peste 10 milioane de locuitori (10,1) si un Produs Intern Brut de peste 88 milioane de euro, iar Polonia, cu peste 38 de milioane de locuitori (38,1), are un PIB de peste 230 (232,961) milioane de euro.

In Austria, tara cu o piata bancara matura, cu un PIB de peste 245 milioane euro (246,466) si peste 8 milioane de locuitori (8,2), anul trecut totalul depozitelor bancare s-a ridicat la 294,2 la suta din PIB, imprumuturile in afara sectorului financiar au reprezentat 135,6 la suta din PIB, imprumuturile catre firme private - 44,2 la suta din PIB, credite ipotecare - 42,6 la suta din PIB, iar totalul depozitelor provenite din afara sectorului financiar se situa la 103,8 la suta din PIB.

In ultimii ani, pietele bancare din Europa Centrala si de Est au fost puternic influentate de schimbarile politice din regiune. Transformarea sistemului bancar socialist s-a dovedit a fi dificila. Au fost mostenite imprumuturi acordate de aceste banci intr-o economie centralizata, nu pe baza unor contracte comerciale, ci potrivit unor planuri politice.

Dupa caderea comunismului, pietele bancare din regiune au devenit vulnerabile. in domeniul industrial au fost mostenite probleme structurare din perioada comunista: un mare numar de imprumuturi acordate eronat, segmentare structurala, proprietatea statului in general si in principal in sectorul bancar.

Perioada de tranzitie a tarilor central si est europene a fost marcata de practica aparitiei pe piata a unor firme fantoma. in consecinta, multe dintre aceste tari au suferit din cauza unor crize bancare mai mult sau mai putin grave la sfarsitul secolului trecut, ceea ce a dus la aplicarea unor reforme drastice.

Dupa cativa ani de criza, sectorul bancar s-a stabilizat prin implementarea unui set de masuri care au inclus si separarea bancilor comerciale de banca centrala, liberalizarea dobanzilor, limpezirea conditiilor de acordare a creditelor, restructurarea si privatizarea bancilor aflate in proprietatea statului, deschiderea sistemului bancar catre entitati private si straine intr-un stadiu incipient al procesului de tranzitie.

O serie de investitori straini au devenit actionari majoritari la cele mai mari banci din regiune. Procesul de integrare in Uniunea Europeana a dus la un climat legislativ si politic stabil, care a stimulat, in egala masura, cresterea economica a multor state central si est europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri