Investitorii si brokerii, ingrijorati de valul de delistari ce a avut loc dupa aprobarea de catre CNVM a unei reglementari potrivit careia emitentii se puteau delista prin simpla hotarare a actionarilor majoritari, au gasit solutia pentru a impiedica pierderi importante - un emitent se poate delista numai in urma derularii ofertei publice de preluare lansate de actionarii majoritari.
Actionarii BVB, reprezentati de brokeri care actioneaza pe piata romaneasca de capital, au venit in sprijinul pietei autohtone, reparand o greseala a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). La sfarsitul lunii februarie 2006, CNVM a aprobat o serie de masuri care permiteau companiilor listate sa se retraga de pe piata organizata doar prin simpla decizie a actionarilor in cadrul unei Adunari Generale Extraordinare a Actionarilor.

Efectul a fost nedorit, imediat fiind anuntate intentii de retragere din partea unor societati importante precum Asirom (controlata de omul de afaceri Ioan Nicolae), compania de morarit si panificatie Vel Pitar, lantul de centre comerciale Winmarkt (ambele controlate de fonduri de investitii administrate de NCH Avisors) si combinatul siderurgic Otelinox, companie listata la prima categorie a Bursei. Solutia, desi a venit cam tarziu, este benefica, impiedicand disparitia din ringul bursier a unor companii mari, precum Petrom.

Protectie pentru minoritari

Acum, potrivit codului bursier, o companie se poate delista numai in conditiile in care actionarul majoritar a dobandit peste 95% din actiunile emise prin oferta publica de preluare, iar noii actionari au preluat, tot prin oferta publica, peste 90% din titlurile companiei.

Prin delistarea in urma ofertei publice sunt protejati mai bine si actionarii minoritari. In cazul retragerii de la tranzactionare pe baza hotararii AGA, minoritarii aveau alternativa de a solicita companiei sa le rascumpere actiunile la un pret stabilit de un evaluator independent, care putea fi mai redus dect pretul pietei.

In cazul delistarii prin oferta publica, pretul oferit minoritarilor va fi cel putin egal cu pretul cel mai mare platit de ofertant sau de persoanele cu care acesta actioneaza n mod concertat n perioada de 12 luni anterioare ofertei. Iar daca aceasta prevedere nu poate fi aplicata, pretul va fi determinat n conformitate cu reglementarile CNVM, cu luarea n considerare a cel putin trei criterii: pretul mediu ponderat de tranzactionare aferent ultimului an dinaintea derularii ofertei, valoarea activului net al societatii conform ultimei situatii financiare auditate si valoarea actiunilor rezultate dintr-o expertiza efectuata de un evaluator independent.

Aprobarea finala

Includerea delistarii prin oferta publica in noul cod bursier nu este inca o certitudine ca va fi aprobata. Pentru a intra in vigoare, este nevoie ca CNVM sa avizeze actul respectiv, fapt care se va decide intr-o viitoare sedinta de comisie. Intrebarea este daca prevederile BVB vor fi aprobate de comisie, fiind cunoscut faptul ca in acest fel CNVM isi va recunoaste o parte din greseala realizata odata cu aprobarea deciziei de delistare numai prin votul actionarilor. Dar alte motive de respingere a codului bursier nu ar trebui sa existe.

S-a decis fuziunea cu BMFMS

In cadrul AGA au mai fost discutate si alte doua puncte importante. In primul rand, a fost aprobata majorarea capitalului social de la 22,69 milioane RON la 34,84 milioane RON, prin incorporarea rezervelor existente in bilantul de la sfarsitul anului trecut si a primei de fuziune. Pe de alta parte, o noua etapa in procesul de consolidare a pietei bursiere romanesti incepe sa prinda contur. Dupa fuziunea cu Bursa Electronica Rasdaq, finalizata in decembrie 2005, actionarii BVB au aprobat si fuziunea cu Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS). Dar acelasi lucru trebuie aprobat si de actionarii bursei sibiene, in aceasta saptamana. Abia dupa ce fuziunea de principiu este aprobata de ambele parti se poate trece la realizarea proiectelor de fuziune, care urmeaza sa fie aprobate de actionarii fiecarei societati, intregul proces durand, de obicei, aproximativ patru luni.

Buget indraznet pentru 2006

BVB SA a obtinut anul trecut venituri in valoare de 13,66 milioane RON, in conditiile in care cheltuielile s-au ridicat la numai 7,63 milioane RON. Astfel, profitul net al BVB in 2005 s-a cifrat la 5,4 milioane RON. Pentru acest an, actionarii BVB sunt increzatori in obtinerea unor rezultate mult mai bune.

Veniturile estimate pentru 2006 sunt de aproape 50 milioane RON, in timp ce cheltuielile - de numai 18,2 milioane RON. Ca urmare, profitul net pe care Bursa il estimeaza pentru 2006 se ridica la 26,4 milioane RON, fiind de 5 ori mai mare decat in anul precedent. Important de precizat este faptul ca asemenea rezultate au fost fundamentate in conditiile unei valori medii zilnice a tranzactiilor de 14 milioane euro, precum si prin realizarea principalelor obiective din acest an: listarea celor mai importante societati comerciale din economia romaneasca, diversificarea tipurilor de instrumente financiare tranzactionate pe piata reglementata si asigurarea unor costuri de operare reduse pe piata de capital.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri