Romanul este analfabet financiar dar nu este prost, el judeca foarte bine, nu ai cum sa-l convingi daca nu va vedea ca are vreun avantaj, si tocmai din aceasta cauza comisioanele bancilor pentru retragerea de numerar de la bancomate ar trebui sa fie mai mici, pentru ca populatia sa acceseze aceste servicii pe scara mai larga, a precizat directorul in cadrul ANPC, Mihail Meiu.
“Toti ne dorim o automatizare a sistemului bancar, dar cu ce pret? Pretul il reprezinta comisioanele mici. Cum sa explicit unui pensionar care are pensia de 500 lei ca dupa ce-si va scoate pensia de la bancomat va avea 495 lei? Politicile trebuie facute astfel incat sa nu impiedicam o intentie buna si sa nu blocam transformarea Romaniei intr-un stat modern din punct de vedere al serviciilor financiare”, a explicat oficialul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), in cadrul unei conferinte organizata de Visa Europe.

Mihail Meiu spune ca populatia va utiliza serviciile financiare pe scara mai larga in cazul in care comisioanele vor fi mai reduse.

„Romanii vor prefera in continuare sa-si incaseze salariile de la casierie, decat sa foloseasca cardul bancar. Romanul este analfabet financiar, dar nu e prost. El judeca foarte bine, nu ai cum sa-l convingi daca el va vedea ca nu are un avantaj”, a mentionat Meiu.

Acesta a adaugat ca directiva europeana privind rezolvarea alternativa a disputelor intre consumatori si furnizorii de produse si servicii ar putea fi adoptata in prima parte a anului viitor, dupa care va fi transpusa in legislatia romaneasca.

Mihail Meiu spune ca in Romania exista medierea pentru solutionarea amiabila a plangerilor, dar ca aceste servicii costa, iar romanii nu sunt inca invatati sa plateasca pentru astfel de beneficii.

Visa isi extinde programul de educatie financiara


Visa Europe a anuntat extinderea programului national de educatie financiara, in conditiile in care 55.000 de persoane au beneficiat de training prin intermediul cursurilor, platformei de e-learning si parteneriatelor.

Programul este derulat de Visa Europe impreuna cu bancile membre din Romania si implementat de Junior Achievement, cu sprijinul Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

"Romanii devin din ce in ce mai constienti ca au nevoie de acces la educatie financiara pentru a face fata mai bine cheltuielilor zilnice, pentru a intelege si utiliza in cunostinta de cauza produsele si serviciile financiare. Astfel, ne fixam un obiectiv ambitios si pentru a doua editie a programului si vrem sa transmitem informatiile catre inca 100.000 de persoane pana la finele anului viitor", a declarat Catalin Cretu, director general pentru Romania din cadrul Visa Europe.

In perioada mai - septembrie 2012, peste 100 de profesori, pregatiti in prealabil in cadrul unor traininguri de educatie financiara, organizate de organizatia non-profit Junior Achievement Romania, au ajutat la pregatirea a peste 7.000 de elevi si studenti, care au transmis informatia catre 21.000 de adulti (familie, prieteni, rude).

In timpul trainingurilor, profesionisti din domeniul financiar-bancar au participat si au raspuns la intrebarile cursantilor si a le oferi sfaturi privind problemele cu care se confrunta. Cursurile au avut loc in liceele si universitatile din 64 de orase din Romania, printre care Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si Constanta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri