Sesiunea bursiera de joi de pe piata sibiana a derivatelor a stat sub semnul revenirii la tranzactionare a patru din cele cinci societati de investitii financiare existente, informeaza Rompres. Astfel, au fost transferate un numar de 6.760 contracte futures si options, in timp ce numarul pozitiilor deschise a ajuns la peste 106.000, pastrandu-si cresterea constanta. Din perspectiva evolutiei cotatiilor derivatelor tranzactionate s-a verificat opinia brokerilor din piata care se asteptau la scaderi ale cotatiilor SIF.

Tendinta intregii piete a fost una depreciativa, exceptia de la regula fiind data de evolutia preturilor DETLV care au crescut pentru ambele scadente. Per ansamblu, societatile de investitii au revendicat cota cea mai mare din rulajul zilei, cu aproape 60 procente.

La inchidere, derivatele ce au ca activ suport actiunile RRC s-au dovedit cele mai lichide, cu un volum de transfer de peste 1.450 contracte futures. Conform deprecierilor de 0,0018 si 0,0007 lei/actiune DERRC au inchis la cote de 0,0912 si 0,0958 lei/titlu pentru scadentele iunie si septembrie. Pozitia secunda a revenit la mica distanta, cu un total de 1.438 contracte futures realizate, derivatelor SIF 3 Transilvania. Pe parcursul zilei, ele s-au depreciat cu 0,0645 lei/actiune pentru scadenta in derulare si cu 0,027 lei/actiune pentru cea din septembrie.

Preturile la care au fost realizate ultimele tranzactii cu DESIF 3 au fost 2,1705 respectiv 2,225 lei/titlu pentru datele amintite. Conform acestor date, vanzatorii au putut obtine un randament short intra-day de pana la 23 la suta pentru scadenta iunie si de aproape 10 la suta pentru septembrie.

Locul trei a revenit contractelor DESIF 5, cu 1.165 perfectari. Cotatiile finale de 2,6428 si 2,715 lei/titlu ilustreaza deprecieri de 0,0242 lei/actiune pentru jumatatea anului si de 0,009 lei/actiune pentru septembrie. si SIF 2 Moldova au avut o zi buna, concretizata in realizarea a mai mult de 1130 contracte.

Pe DESNP au fost perfectate aproape 1.000 contracte, inchizand ziua la 0.525 si 0,55 lei/actiune pentru scadentele existente. Pe parcursul sesiunii a atras atentia si volumul sporit al tranzactiilor cu optiuni, majoritatea fiind indreptate spre contractele call.

Si aici SIF-urile au tinut capul de afis, remarcandu-se DESIF 3 iunie pentru care au fost realizate contracte la pretul de exercitare de 2,34 lei/actiune si o prima de 30 lei/contract dar si DESIF 2 cu aceeasi scadenta, pentru care s-au realizat contracte la un pret de exercitare de 2,48 lei/actiune in schimbul caruia a fost platita o prima de 20 lei pe contract.

In zona paritatilor, euro se depreciaza usor fata de dolar, valorand 1,258 dolari, pentru iunie. in raport cu moneda nationala, un euro a fost cotat la 3,4653 lei pentru scadenta curenta si la 3,46 lei pentru septembrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri