Economistul-sef al ING Bank, Florin Citu, considera ca este dificil de coborat inflatia sub 7% pana la finele acestui an.
Pentru a putea fi atins obiectivul de 6,6% al inflatiei, ar fi necesar un efort suplimentar din partea Bancii Nationale. Masurile de pana acum ale bancii centrale sunt de ajuns numai sa tina inflatia pe un trend care scade usor, dar este la mana socurilor precum pretul petrolului, negocierile salariale sau alinierea preturilor nominale la cele din Uniunea Europeana, socuri care sunt pe termen scurt si care se vor produce. In prezent, inflatia de baza, cea din care sunt excluse preturile administrate, este de 7,4% dupa primul trimestru al acestui an, si tinand cont de socurile care se vor produce - accize, volatilitatea cursului de schimb - cred ca este foarte greu de atins o inflatie mai mica de 7% in decembrie 2006. Ma astept ca rata sa fie intre 7,2% si 7,5%.

PIB de 4,5%, dar depinde de vreme

Desi unii bancherii se asteapta la o relaxare a conditiilor de creditare, nu cred ca vom vedea asa ceva. Actualele conditii ale politicii monetare ar putea ramane constante pana prin luna august, probabilitatea de crestere a dobanzii de interventii fiind foarte redusa. O posibila relaxare ar putea aparea in ultima parte a anului, cand am putea inregistra o scadere a dobanzii si o eventuala a reducere a nivelului rezervelor minime obligatorii la valuta.

In ceea ce priveste dezvoltarea economica, cred o vom obtine un ritm, de 4% - 4,5% de majorare a produsului intern brut. Insa, cresterea va depinde de conditiile meteorologice si de evolutia investitiilor. Productia industriala, mai ales cea prelucratoare, nu a performat atat de mult pe cum ma asteptam. Eu estimasem un ritm lunar de 5% pentru intreaga productie industriala, dar in realitate a fost de numai 2,9%, cu partea buna a sectorului minier (in februarie 2006, cresterea a fost de 5,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut). Insa, industria prelucratoare s-a majorat cu numai 2,8%. Iar aceasta ramura nu putem spune ca este afectata de vreme. Anul trecut, cand conditiile meteo nu au fost favorabile, industria prelucratoare a inregistrat o crestere de peste 4%. Acesta situatie nu este un semnal bun.

Retroactivi, nu proactivi

In urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al Bancii Nationale, desi se vor purta discutii pentru majorarea dobanzii de interventie, nu cred ca va fi un vot pozitiv pentru cresterea nivelului. Dupa cum stim, oficialii Bancii Nationale nu au o atitudine proactiva, ci mai mult retroactiva. Eu cred ca si o inflatie de 6% reprezinta o problema; vedem ca cei de la Banca Nationala nu au aceasta problema si, atata timp cat trendul indicelul preturilor de consum este descendent, nu reactioneaza. Suntem putini cei care consideram ca ar trebui majorata dobanda. Dar oficialii BNR mai intai asteapta sa vada cum va evolua inflatia si abia apoi ia masuri. Deci este o banca centrala retroactiva, nu proactiva. Noi, analistii, facem comentarii despre ce ar trebui sa faca Banca Nationala. Dar problema este intre ce decizii credem noi ca ar trebui sa adopte BNR si ce decizii ia efectiv.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri