Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, spune ca in Romania ar fi aproape imposibil sa se ajunga la o renuntare la moneda nationala in forma fizica, pe modelul pe care Israel vrea sa il implementeze, mai ales in conditiile in trecut a primit chiar cereri pentru implementarea unui “leu de aur”.

In Israel, guvernul a autorizat infiintarea unei comisii care sa analizeze diferite metode pentru eliminarea cash-ului din economie.

“Este greu de crezut ca in Romania am putea sa implementam ideea de eliminare a monedei fizice. Lumea ar accepta cu greu aceasta situatie, ba chiar la un moment dat un profesor m-a abordat cerandu-mi sa implementam un leu de aur, pentru ca romanul sa il simta in palma si pentru ca increderea in economie sa creasca”, a declarat Croitoru in cadrul conferintei Banking 2.0, organizata de wall-street.ro cu sprijinul Simplus, Gemius, Nuance, Western Union si Printec.

Consilierul BNR a mai adaugat ca Romania nu se poate compara cu Israelul la nivel de dezvoltare a economiei si mentalitate.

„Daca privim unele zone rurale din perspectiva dezvoltarii infrastructurii bancare si a mentalitatii financiare, suntem cu 60-100 de ani in urma. Din acest motiv nu cred ca intr-un orizont scurt de timp am putea sa luam in considerare un plan similar celui din Israel”, a mentionat Lucian Croitoru.

Discutii despre eliminarea bancnotelor si monedelor au existat si in Suedia, potrivit publicatiei britanice Daily Mail. In majoritatea oraselor din Suedia plata biletelor pentru transportul in comun nu se poate face cu cash, acestea fiind achizitionate prin intermediul telefoanelor mobile, in vreme ce chiar si bisericile accepta donatii prin intermediul cardurilor bancare.

Fotografia a fost realizata de Mircea Dragos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri