ATE Bank (sau Banca Agricola a Greciei) a preluat Mindbank sau Banca pentru Mica Industrie si Libera Initiativa. Bayerische Landesbank va achizitiona luna viitoare Romexterra, banca de casa a salariatilor Romgaz si Petrom. Nova Bank, aflata sub interdictia BNR de a atrage resurse, va fi cumparata de Mass Financial.
Eurom a fost achizitionata recent de Leumi, iar Daewoo Bank - de italienii de la banca de economii a Toscanei cu sediul la Florenta, CR Firenze, care au si anuntat schimbarea numelui bancii saptamana trecuta. Italo-Romena va prelua si pachetul rezidual detinut de Erste BCR in cadrul bancii. In fine, Banca Nationale di Lavoro (BNL) va deschide primul birou in Romania. In plan secund, HVB Tiriac va cumpara UniCredit Romania pentru a reduce din timpul operatiunilor birocratice necesar unei fuziuni si pentru a prinde ca o singura entitate anul integrarii, spun surse din piata.

Sansele Raiffeisen Bank de a prelua CEC cresc, intrucat Monte dei Paschi a renuntat la privatizare, iar Dexia (perdanta in cursa pentru BCR, care si-a reiterat interesul pentru Casa de Economii) a achizitionat o alta banca mare din regiune, pentru care va trebui sa se imprumute de pe piata de capital. Carpatica si Transilvania vor ramane singurele banci cu capital majoritar romanesc, intrucat actionarii vor sa-si vanda participatiile abia peste doi ani, pentru a atinge masa critica necesara unei vanzari profitabile, prin marirea cotelor de piata si a rentabilitatii profitului. Surse din interiorul Bancii Transilvania au declarat pentru Antena 1 ca BA-CA, entitatea care controleaza si HVB Tiriac, a facut o oferta neoficiala actionarilor semnificativi conform careia valoarea bancii ar fi de 600 milioane de euro, insa acestia au refuzat plasand banca la 0,9-1 miliard euro. Sunt simple speculatii de piata. n-au fost primite astfel de oferte, nici macar informale ne-a declarat Robert Rekkers, presedintele Bancii Transilvania.

Toate bancile nou-achizitionate vor trebui sa-si modifice insa profilul generalist si sa identifice nise sau coridoare specifice de piata, retailul fiind deja destinat pestilor mari.

Consolidarea sectorului bancar va aduce beneficii clientilor, care se vor vedea inundati dintr-odata de o multitudine de oferte noi si atractive.
Oferta reala bancara va patrunde si la sat, desi scumpa, insa locuitorii marilor orase vor fi cei mai avantajati - acolo se vor deschide cele mai multe sucursale (circa 600-700 doar anul acesta) si cele mai multe afaceri de brokeraj de produse bancare (in principal credite).

Romexterra, vant din pupa

Bayerische Landesbank, banca specializata mai mult in operatiuni financiare, va prelua Romexterra pentru o suma cu foarte putin superioara valorii contabile de 40.000 de lei per actiune, sustin surse din piata. Bayerische poate prelua din prima circa 30% din actiuni, concentrate in mana actionariatului semnificativ, insa ramane de vazut daca va reusi sa stranga mai mult de 50% plus o actiune in etapa adresata celor cateva zeci de mii de actionari minoritari. Romexterra a fost curtata si de fonduri de investitii din SUA, insa vantul favorabil a batut catre oferta bavareza - dupa lungi negocieri, primirea unui calificativ propriu bun de la o casa specializata de rating (anul trecut) si renuntarea la listare pe piata de capital. Este de asteptat ca dupa vanzare profilul bancilor sa se indrepte treptat catre persoanele juridice.

Oferta BNP Paribas

Credem in specializare, spune Marco Falleri, responsabil pentru investitiile internationale facute de Casa di Risparmio Firenze. Banca italiana numara printre actionari BNP Paribas, care mai detine in Romania si institutia de credit financiar nebancar Credisson (Cetelem), dar si SanPaolo Imi.

Nu putem concura cu bancile mari in ceea ce priveste preturile. Vom pastra oferta generalista de retail, insa in final va conta relatia pe care o vom dezvolta cu clientii, afirma Giuseppe Merlo, fost vicepresedinte UniCredit, actualmente director general al CR Firenze. Daca nu vom reusi cu un produs sau un altul, atunci vom recurge la oferta de produse speciale, precum cele ale BNP, sustine Falleri. Unul dintre aceste produse ofera un cont curent gratis pentru cei care aduc un prieten la banca. In Italia, exista sucursale dedicate doar companiilor sau doar clientilor cu bani(private banking).

In Italia, CR a renuntat la creditele de consum in favoarea unei singure entitati specializate, Findomestic. In Romania vom continua insa cu tot retailul (produse adresate persoanelor fizice si sectorului IMM), oferind de la conturi curente pana la credite pentru locuinta. Cred ca aceste segmente pot fi pastrate, daca ai produsul corect, spune Falleri.
Expansiunea regionala a CR Firenze va depinde foarte mult de evolutia actionariatului, care se poate schimba prin fuziuni internationale. Acelasi lucru este valabil insa pentru oricare banca.

Deocamdata, la nivelul Romaniei, principala problema cu care se confrunta bancile nou-intrate consta in identificarea unor spatii viabile pentru sucursale in marile orase, spune Merlo. Sigla Daewoo va fi schimbata cu noul nume CR Firenze si ofertele vor fi diversificate. Deja Italo-Romena si CR ofera in comun comisioane egale la bancomatele oricareia dintre banci clientilor care vor sa retraga bani, pentru a beneficia de cele aproape 30 de bancomate detinute impreuna. In curand, CR va lansa Internet Banking propriu si se intentioneaza crearea unei retele de bancheri mobili sau brokeri de credite. CR are deja peste 16.500 de clienti, cu 40% mai multi decat la sfarsitul lui 2004, si 140 de angajati. Tinta noastra este sa atingem un profit de 2,9 milioane euro pana in 2008 spune Merlo.

Pentru romanii din Italia

Lansarea produselor Fara Frontiere ale Bancii Italo-Romena de saptamana trecuta, special pentru comunitatea romaneasca din Italia - cea mai mare minoritate a Cizmei, cu peste un milion de persoane -, constituie un alt exemplu de specializare. Actionarul majoritar Veneto Banca intentioneaza sa-si majoreze detinerea la Italo-Romena pana la 100%, pentru aceasta cerand deja BCR, si acum noului proprietar Erste sa-si vanda pachetul rezidual de 7,7%.

Ne adresam celor peste 500.000 de romani care muncesc cu acte in regula in Italia cu doua produse: trimiterea de fonduri fara comision de la un cont deschis in Italia la Veneto, catre un cont din Romania la Italo-Romena (sau catre orice alta banca, insa cu comision), precum si obtinerea de credite in Italia pentru achizitionarea sau modernizarea de apartamente si imobile de pana la
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri