Tranzactiile pietei bursiere au scazut, luni, cu 22%, fata de schimburile cu actiuni ale sedintei de vineri, de la 38,5 milioane lei, pana la 29,47 milioane lei (8,259 milioane euro), dar scumpirea titlurilor listate a urcat capitalizarea bursiera cu 2,3%, pana la 59,233 miliarde lei.

"Valoarea tranzactiilor si volumul de actiuni schimbate in piata au inregistrat cresteri puternice, incepand de joi, fata de ultimele trei saptamani, care ma astept sa se mentina pana spre mijlocul satamanii, moment in care se vor returna banii investitorilor care au subscris actiuni Transelectrica", a declarat, pentru NewsIn, Panait.

Capitalizarea bursiera, care descrie valoarea totala a companiilor pe care o da piata, a crescut luni cu 1,232 miliarde lei, pana la 59,233 miliarde lei (16,6 miliarde euro, 21,187 miliarde dolari) fata de sedinta precedenta de tranzactionare si este echivalenta cu 18,5% din produsul intern brut (PIB) estimat pentru 2006.

Toti indicii pietei crescut cu peste 2,5%. Cel mai putin s-a apreciat indicele compozit al Bursei, BET-C, care a acumulat 2,57%, de la 4.209,62 puncte, pana la 4.317,98 puncte. Indicele vienez (ROTX) s-a apreciat cu 3,01%, de la 15.479,13 puncte, pana la 15.945,03 puncte. Indicele BET, care descrie evolutia celor mai lichide 10 companii listate la BVB, a crescut luni cu 2.65%, de la 7.056,23 puncte, pana la 7.243,39 puncte. In cazul indicelui societatilor financiare (BET-FI), a fost raportata cea mai mare crestere, cu 5,55% fata de valoarea inregistrata in sedinta anterioara, de la 36.941,64 de puncte, pana la 38.990,48 puncte.

"In piata se intampla un fenomen normal. Dupa scaderile din ultima perioada, actiunile incep sa cresca si recuperarea se face intr-un ritm rapid. Singura exceptie o reprezinta actiunile Bancii Transilvania care nu au scazut in ritmul pietei, dar care acum cresc la fel de mult ca celelate actiuni" a explicat Panait. "In plus, cresterile sunt sustinute de banii investitorilor care au asteptaat pana acum, iar dupa mijlocul saptamanii, in piata sunt asteptati banii primiti de cei care au suprasubscris actiuni Transelectrica", a mai spus Panait.

Actiunile Bancii Transilvania au incheiat sedinta de tranzactionare de luni la pretul de un leu, inregistrand o apreciere cu peste 100% comparativ cu 1 iulie 2005. La randul lor, titlurile BRD s-au scumpit cu 3,68%, pana la 16,9 lei.

Valoarea schimburilor cu cele titlurile celor cinci societati financiare a fost luni de 16,47 milioane lei, echivalentul a 55,9% din totalul tranzactiilor pietei. Cea mai mare valoare a fost raportata in tranzactiile cu actiuni SIF 2 Moldova, respectiv 5,37 milioane lei noi. Titlurile SIF2 au crescut luni cu 7,41%, ultima tranzactie fiind efectuata la 1,74 lei. Au urmat actiunile SIF 5 Oltenia, cu o valoare a schimburilor de 4,49 milioane lei si o crestere a pretului cu 5,1% fata de ultima zi a lunii iunie.

Actiunile petroliere s-au aliniat tendintei generale a pietei, dar volumele de tranzactionare au ramas scazute. Astfel, actiunile Rompetrol Rafinare Constanta s-au scumpit cu 3,4% pana la 0,07 lei noi, in vreme ce titlurile SNP Petrom s-au apreciat cu 0,98% pana la 0,515 lei.

Cea mai mare crestere a sedintei a fost inregistrata in tranzactiile cu actiuni Biofarm Bucuresti si Prodplast. Brokerii explica interesul pentru actiunile Prodplast prin faptul ca marti este ultima zi in care investitorii pot cumpara actiuni pentru a beneficia de majorarea de capital pe care o va derula compania.

"In cazul Biofarm interesul investitorilor este stimulat de cotatiile mici la care ajunsese acest emitent", a explicat Adrian Simionescu, broker la Finance Securities. "Mentalitatea majoritatii investitorilor este ca odata ce blue-chips-urile cresc, acestea vor trage dupa ele toata piata si, ca atare, toate actiunile vor fi afectate de cresteri", a explicat Simionescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri