Statul nu pune umarul la relansarea consumului. Depozitele la banci ale autoritatilor publice (centrale si locale) au sporit cu peste 40% in ultimul an, in timp ce plasamentele nerezidentilor s-au contractat cu nu mai putin de 25% in perioada similara, in contextul in care dobanzile la depozite au cazut. Totusi, daca statul incurajeaza economisirea, iar depozitele populatiei se mentin si ele pe trend crescator, revenirea consumului ar putea fi dificila si lenta.

In pofida reducerii substantiale a dobanzilor la depozite in ultimul an, de la o medie de 4,43% la plasamentele in lei, pana la nivelul de, 2,55% consumatorii romani isi mentin in continuare dorinta de a economisi. Trend-ul este in usoara crestere pe segmentul populatiei si al companiilor, in timp ce singura scadere a fost inregistrata in cazul nerezidentilor, dupa cum releva graficul de mai jos.

Cresterea soldului depozitelor populatiei a fost in perioada mai 2013 - mai 2014 de numai 4,6%, conform celor mai recente date publicate de BNR, de la 124,81 miliarde lei la 130,53 miliarde lei. Pe de alta parte, depozitele constituite de administratiile publice au urcat mult mai puternic - cu 42% - de la 35,42 miliarde lei, in mai 2013, la 50,28 miliarde lei, in mai 2014. In ceea ce priveste depozitele nerezidentilor, ultimul an a consemnat un declin abrupt al soldului de depozite, de la 122,27 miliarde lei, pana la 91,5 miliarde lei. Scaderea agresiva este cauzata de retragerile investitorilor straini, care, odata cu reducerea semnificativa a dobanzilor, au hotarat sa nu isi mai reinnoiasca plasamentele si, poate, sa aleaga alte piete din regiune.

"In permanenta am vazut un stoc mare al depozitelor populatiei, desi dobanzile au scazut, ceea ce arata o persistenta a neincrederii in consum", sublineaza Mihai Patrulescu, economist al UniCredit Tiriac Bank. El puncteaza si faptul ca diferentialul de dobanda intre Romania si alte state din UE s-a ingustat suficient, iar interesul nerezidentilor ar putea sa fie mai scazut din aceasta cauza. Totodata, economistul nu este ingrijorat de procesul de dezintermediere din sistemul bancar romanesc, care a incetinit in ultima perioada, deoarece "banii retrasi din depozite nu ar fi mers oricum in creditare". In plus, in piata exista oricum lichiditate in exces.

Dobanzile la depozite vor continua sa scada

Conform estimarilor analistilor, Banca Nationala a Romaniei (BNR) va mai reduce in acest an cel putin o data dobanda cheie si ar putea sa mai taie si din rezervele minime obligatorii. Estimarea UniCredit Tiriac Bank vizeaza o reducere in august a dobanzii de politica monetara, cu 25 de puncte procentuale, iar in noiembrie analistul bancii se asteapta la o scadere a rezervelor minime obligatorii, atat la lei - cu 3% - cat si la pasivele in valuta, cu 2%. Procesul de relaxare monetara va perpetua trend-ul de scadere a dobanzilor la depozite, ceea ce ar putea sa ajute consumul si accelerarea economiei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri