Portughezii de la Millennium BCP vor sa deschida in Romania o banca de tip retail, cu minimum 50 milioane euro, cererea urmand a fi prezentata autoritatilor romanesti la finele lunii septembrie, a declarat ieri, presedintele bancii, Paulo Teixeira Pinto.
Banca portugheza Millenium BCP, care a participat la licitatia pentru privatizarea BCR, va inainta autoritatilor romanesti, in septembrie, cererea pentru infiintarea unei banci noi, sperand ca pana la sfirsitul anului autorizatiile necesare sa fie obtinute, a declarat presedintele bancii, cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare semestriale, informeaza NewsIn.

"Vom avea interventii specializate pe anumite segmente", a adaugat directorul CEO. El nu a vrut sa inainteze mai multe detalii intrucat documentatia este in faza pregatitoare. "Va fi a doua banca pe care o facem din temelii si o promovam in mai putin de un an", a precizat Teixeira Pinto.

Investitia necesara infiintarii bancii din Romania oscileaza intre 50 si 100 milioane euro, intr-o faza initiala, urmand ca odata cu extinderea retelei, investitiile sa creasca, potrivit analistilor care cunosc proiectul, citati de Grupul Jos de Mello. "Pentru ca nu am reusit sa achizitionam cea mai mare banca romaneasca nu inseamna ca nu stim sa facem cel mai bine", a adaugat Teixeira Pinto referindu-se ca "mai mult BCP are cunostinta de notorietatea si reputatia pe care insitutia a obtinut-o printre autoritatile romanesti".

Rezultatele inregistrate dupa primul trimestru au crescut cu 30,7% fata de perioada similara a anului anterior, "confirmand evolutia pozitiva a bancii, cu precadere prin marirea sumelor rezultate ca diferenta intre dobanzile la creditare si cele atasate depozitelor, prin cresterea incasarilor din comisioanele operatiunilor internationale (46%) si prin inasprirea controlului costurilor in Portugalia (-4,4%)", precizeaza raportul financiar semestrial.

Rezultatele la nivelul grupului au determinat conducerea portugheza sa se extinda, Millennium fiind in proces de dezvoltare prin lansarea unei oferte de publice de achizitie rivalei sale BPI (Banco Portugal de Investimento), deschiderea unei noi banci in Angola si cumpararea a BIM in Mozambic. "As vrea sa mentionez interesul Bancii pentru lansarea unei operatiuni greenfield in Romania, care este in faza de pregatire a documentatiei pe care sa o depunem la autoritatile locale in contextul cererii licentelor si autorizatiilor necesare", se arata in raportul aferent primului semestru din 2006.

Profitul bancii portugheze a crescut cu aproape 31% fata de perioada similara a anului trecut, la 395,8 milioane euro, potrivit comunicatului remis de institutia de supraveghere din Portugalia, Comisia Pietei de Valori Mobiliare (CMVM). Operatiunile internationale au crescut cu 39%, obtinute din Bank Millennium din Polonia, NovaBank si Millennium BIM din Mozambic.

Produsul bancar a crescut cu 8%, atingand 1,34 milioane euro din ianuarie pana in iunie. Diferentialul intre dobanda activa si cea pasiva a crescut cu 6,3% pana la 706,4 milioane euro, iar comisioanele nete incasate au fost cu 11%. mai mari fata de finele lui 2005. Rentabilitatea capitalurilor proprii a ajuns la 22%, iar rata de solvabilitate a fost de 12,3%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri