Banca franceza Credit Agricole a anuntat miercuri ca a achizitionat pachetul majoritar si ca detine in acest moment 71,97% din actiunile Emporiki, iar guvernul elen s-a declarat multumit de procesul de vanzare al Emporiki, potrivit site-ului oficial al bancii franceze.
Pana in momentul de fata nu exista o cifra exacta a procentului detinut de banca franceza, iar ministrul economiei elene, Giorgos Alogoskoufis, a declarat miercuri ca francezii de la Credit Agricole ar putea ajunge sa detina 70% din actiunile Emporiki. Banca franceza sustine, intr-un comunicat publicat pe site-ul oficial, ca a atins deja pragul de 71,97% din actiunile Emporiki, informeaza NewsIn.

Diverse fonduri de asigurare sociala din Grecia au acceptat oferta bancii Credit Agricole de 25 euro pe actiune si vor vine 21,4% din actiunile pe care le detin, a declarat ministrul muncii din Grecia, Savvas Tsitouridis. Statul grec va vinde, de asemenea, actiuni pe care le detine la Emporiki.

Alogoskoufis a spus ca statul grec va castiga 1,74 miliarde euro din vanzarea actiunilor sale si a mai adaugat ca economia si sistemul bancar grec vor castiga mult pe termen lung in urma achizitiei Emporiki de catre Credit Agricole.

"Este foarte important ca un grup bancar mare a aratat ca are incredere in Grecia si ca se va extinde acum intr-o regiune mai mare prin Emporiki Bank", a declarat miercuri Alogoskoufis. Oficiali ai CA au declarat ca vor folosi Emporiki pentru extinderea in zona Balcanilor.

Oferta de achizitie a Emporiki de catre Credit Agricole trebuie aprobata de departamentul anti-trust al Comisiei Europeane si decizia va fi data pana pe 21 august, potrivit unui reprezentant al Credit Agricole.

Analistii Standard&Poor's (S&P) considera pozitiva eventuala preluare a Emporiki Bank de catre banca franceza si au ridicat, in iulie, ratingul bancii grecesti. "Revizuirea perspectivei de risc financiar reflecta posibilitatea atribuirea ratingului A bancii Emporiki, daca oferta este finalizata si Credit Agricole devine actionarul majoritar al Emporiki", declarase un analist al Standard&Poor's (S&P), Jesus Martinez.
Credit Agricole oferise, in iulie, suma de 3,1 miliarde euro pentru restul actiunilor Emporiki Bank, in conditiile in care detinea aproximativ 8,9% din actiunile bancii elene, iar oferta ar fi corespuns unei valori de piata de 3,4 miliarde euro pentru intregul pachet de actiuni al Emporiki, potrivit unui raport S&P.

Emporiki are deschisa o sucursala in Romania care detinea o cota de piata de 0,28% la sfarsitul primului semestru din 2006, potrivit statisticilor BNR. Emporiki Bank-Romania avea la 30 iunie 2006 active in valoare de 402 milioane lei si era a 29-a banca romaneasca din acest punct de vedere.

Dupa preluarea Credit Lyonnais, Credit Agricole a devenit primul grup bancar francez, al doilea in Europa si al cincilea in lume, dupa nivelul fondurilor proprii si avea, la sfarsitul anului 2005, active de 1.170 miliarde euro, potrivit datelor publicate de banca franceza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri