Nova Trade SA, actionarul majoritar al companiei de asigurari Astra Uniqa, a majorat capitalul social al societatii cu 10 milioane euro, indeplinindu-si astfel obligatiile asumate prin contractul de privatizare a societatii Astra Asigurari
Procesul de privatizare al societatii de asigurari Astra Uniqa a fost astfel finalizat, investitorul strategic al societatii, Nova Trade SA, investind in acest proces o suma totala de 43,66 milioane dolari, incepand cu anul 2002, se afirma in comunicatul Astra Uniqa.

"Compania a fost privatizata in anul 2002 si a inregistrat majorari succesive de capital, in conformitate cu prevederile contractului de privatizare", se spune intr-un comunicat al Astra-Uniqa remis NewsIn.

Ultima etapa din procesul de privatizare a fost realizata incepand cu data de 16 august 2006, prin aprobarea de catre Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) a majorarii capitalului social al Astra-Uniqa cu 10 milioane euro, precum si prin subscrierea si varsarea respectivei sume la inceputul acestei saptamani, se mai precizeaza in comunicat. Aceasta majorare a insemnat un aport de capital al actionarului majoritar, Nova Trade, de aproximativ opt milioane euro, diferenta de doua milioane fiind acoperita de catre Uniqa Group.

Incepand cu 10 iulie 2006, Astra Asigurari functioneaza sub numele de Astra Asigurari - Uniqa, ca rezultat al acordului de co-branding dintre cele doua companii. "in prezent, capitalizarea companiei Astra-Uniqa se ridica la 192,7 milioane lei (55 milioane euro)", se mai afirma in comunicat.

Astra Asigurari a fost infiintata in anul 1991, ca rezultat al divizarii Administratiei Asigurarilor de Stat (ADAS), si a preluat activul, pasivul si toate operatiunile de asigurare reasigurare dintre ADAS si companiile straine.

Astra a fost privatizata de catre AVAS in anul 2002, prin vanzarea pachetului majoritar de actiuni detinut de stat catre Nova Trade S.A. Bucuresti, societate comerciala romana cu capital majoritar strain. Prin preluarea Astra, Nova Trade S.A., in calitate de cumparator si actionar majoritar al societatii, si-a asumat, pe langa obligatia de plata a pretului, si alte obligatii care au conditionat tranzactia.

Intr-o prima faza, Nova Trade S.A. a investit in Astra o suma de 37 milioane milioane dolari. "in acest moment, suma totala angajata pentru realizarea de investitii, respectiv 43,66 milioane dolari, se gaseste investita in totalitate in Astra", se spune in comunicatul companiei.

Pe data de 26.09.2005, societatea de asigurari Omniasig, membra a grupului austriac Wiener Stadtische, a depus la Tribunalul Bucuresti o cerere de reluare a privatizarii societatii Astra, ca urmare a neindeplinirii de catre cumparator, societatea comerciala Nova Trade, a obligatiilor asumate prin contractul de privatizare.

Potrivit cererii Omniasig, contractul de privatizare s-ar fi incheiat cu incalcarea conditiilor referitoare la obligativitatea majorarii capitalului social de catre cumparator numai prin aport in numerar, consiliul de administratie al Astra hotarand majorarea capitalului social al societatii prin aport in natura, constand intr-un imobil.

Societatea Astra Asigurari a inregistrat, in primul semestru al anului 2006, pierderi in valoare de 22,46 milioane lei (6,30 milioane euro), la o cifra de afaceri de 51,96 milioane euro. Daunele platite de companie au inregistrat, in primul semestru din 2006, o crestere cu 37%, de la 11,63 milioane euro, la 15,97 milioane euro. Cea mai mare crestere a fost inregistrata la plata daunelor pentru asigurarile de viata - 321%.

Actionarii principali ai Astra Asigurari sunt Nova Trade Group, cu 72% din actiuni, si Uniqa, cu 27% din actiuni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri