Legea darii in plata ar trebui gandita ca o forma de protectie sociala pentru cei care sunt in imposibilitatea de a plati creditul contractat, a declarat Emil Bituleanu, CEO al Libra Internet Bank, care considera ca cea mai buna formula pentru rambursarea creditului este cea din prezent, iar existenta unei legi a darii in plata va avea un impact puternic asupra institutiilor bancare si asupra dezvoltatorilor imobiliari.

„Daca legea darii in plata se aproba, Libra Internet Bank va fi afectata, in mod indirect, pentru ca vor fi mai putini cumparatori in piata, iar dezvoltatorii imobiliari vor intampina dificultati in a vinde apartamentele pe care le finantam”, a declarat Bituleanu, care considera ca situatia trebuie gestionata cu prudenta necesara.

Probabil vom cere un avans sau o contributie proprie mai mare astfel incat sa avem un grad mai ridicat de acoperire a garantiei in privinta apartamentelor care urmeaza a fi comercializate - Emil Bituleanu

In contextul retrimiterii legii darii in plata in Parlament pentru reexaminare, tot mai multe banci au luat masuri preventive: Raiffeisen Bank a anuntat ca va majora avansul de la 15% la 35% pentru creditele imobiliare, CEC Bank a anuntat ca va acorda credite ipotecare cu optiunea de a ceda casa achizitionata daca clientul nu-si poate plati ratele, iar Alpha Bank si-a retras de pe site produsul Prima Casa.

Cea mai buna forma a legii darii in plata: sa nu se schimbe situatia din prezent

Presedintele Libra Internet Bank este de parere ca legea darii in plata ar trebui conceputa ca o forma de protectie sociala pentru clientii aflati in imposibilitatea de a-si plati ratele si nu pentru speculatorii sau investitorii pe Real-Estate. „Este logic: daca ai contractat un credit trebuie sa il dai inapoi, iar cel care te-a imprumutat ar trebui sa aiba dreptul sa te urmareasca cu instrumente legale pana isi recupereaza banii. Ce e gresit in asta? Nu-i gasesc nicio hiba”.

In plus, Bituleanu considera ca legea darii in plata ar trebui sa aplice din momentul in care va fi adoptata, nicidecum retroactiv, cum era propusa in forma initiala adoptata de Legislativ.

Proiectul de lege privind darea in plata a imobilelor ar fi trebuit sa fie dezbatut marti in Comisia Juridica a Senatului, insa discutiile au fost amanate, deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul proiectului, motivand ca decizia de amanare a fost luata din cauza unor tergiversari pe care le-ar incerca bancile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri