Legea poate fi inca schimbata daca oricare dintre institutiile urmatoare vor cere cere Curtii Constitutioanale o opinie despre orice posibil conflict intre lege si Constitutie: Presedintele Romaniei, oricare dintre cei doi presedinti ai camerelor Parlamentului, Guvernul, Inalta Curte, Avocatul Poporului, un numar minim de 50 de deputati sau de 25 de senatori, potrivit unei note catre analisti si investitori a ING Bank.

Banca analizeaza doua scenarii pentru urmatoarea etapa a Legii darii in plata:

  • Scenariul 1 - Curtea Constitutionala va cere modificari semnificative - probabilitate 60%

Curtea Constitutionala trebuie, insa, sa primeasca o cerere de la una dintre institutiile mentionate mai sus. Credem ca Guvernul este principalul candidat, intrucat este probabil ca intrarea in vigoare a legii sa afecteze costurile de finantare ale Romaniei pe termen mediu si sa conduca la avertismente privind ratingul. Si Presedintele ar putea lua in considerare (o cerere, n.r.) intrucat cele mai multe dintre remarcile sale, inclusiv luarea in calcul a opiniei BCE, au fost trecute cu vederea.

  • Scenariul 2 - Legea va intra in vigoare in forma actuala - probabilitate 40%

Presedintele are 10 zile pentru a semna legea. Dupa ce legea a fost exercitata de imprumutati, bancile (partile afectate) se pot adresa Curtii Constitutionale. Cererea formala si raspunsul ar putea dura o perioada si ar permite celor mai multi dintre imprumutati sa beneficieze de lege. Credem ca o revenire la situatia anterioara, in cazul in care Curtea Constituionala ridica obiectii de neconstitutionalitate, ar fi dificila si putin probabila. In cazul in care cineva ar trebui sa plateasca daune, acestea ar fi acoperite probabil de la bugetul de stat.

Intrucat legislatia in forma actuala are implicatii multiple pentru viitor, precum corectia pietei rezidentiale, o crestere economica mai slaba, somaj mai ridicat, acces mai greu la dobandirea unei locuinte, neclaritati privind dretul de proprietate si alarmarea agentiilor de rating, consideram ca la un anumit moment va fi modificata intr-o masura foarte mare, se arata in nota ING Bank.

Impactul negativ este greu de estimat, luand in calcul si riscul unei revizuiri negative a ratingului de tara.

"In scenariul negativ, vedem o depreciere puternica a leului pe termen scurt cu persistenta vulnerabilitatii pe termen mediu, in timp ce prima de risc a Romaniei va creste permanent, conducand la costuri mai mari de finantare si crestere economica mai slaba. Ne asteptam totusi ca logica economica sa aiba castig de cauza si institutii mai putin sensibile la alegerile din acest an, precum guvernul tehnocrat sau presedintele, sa trimita legea la Curtea Constitutionala inainte de a intra in vigoare, dar si ca forma finala a legii sa limiteze hazardul moral", se arata in nota economistilor ING Bank.

Citeste si:

Legea darii in plata, initiata de deputatul PNL Daniel Zamfir, a fost adoptata de Camera Deputatilor. Deputatul PNL Daniel Zamfir a declarat, in plenul Camerei Deputatilor, ca legea darii in plata nu a fost gandita ca o lege impotriva sistemului bancar, afirmand ca proiectul isi propune „sa aduca un echilibru intre clienti si banca”.

Deputatii au stabilit astfel ca legea privind darea in plata nu se va aplica programului Prima Casa si au majorat plafonul creditelor care intra sub incidenta acestui act normativ de la 150.000 la 250.000 de euro.

De asemenea, deputatii au stabilit ca legea se va aplica si celor care sunt in proces de executare silita.

Legea, aflata deja in faza reexaminarii, va fi trimisa presedintelui Klaus Iohannis spre promulgare. Singura cale de atac a legii ar mai fi contestarea ei la Curtea Constitutionala.