Legea darii in plata a intrat in vigoare pe 13 mai. Au fost inregistrate 100 de solicitari de dare in plata la Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), majoritatea din ele au credite in franci elvetieni, garantate cu apartamente cu doua sau trei camere, iar gradul de indatorare a familiilor depaseste 90%, a declarat avocatul organizatiei, Alexandru Burada.

Legea darii in plata a fost invocata in 100 de solicitari, procesate pana in prezent la AURSF, dar au fost trimise doar 15 notificari intrucat documentatia este in curs de actualizare, conform News.ro

Credit Europe Bank si Bancpost sunt printre principalele banci carora le-au fost adresate solicitarile de dare in plata

Majoritatea solicitarilor au fost adresate bancilor care nu au lansat nicio oferta de negociere sau discount, remarcandu-se in special Credit Europe Bank si Bancpost.

“Cele mai multe solicitari sunt pentru finantarile in franci elvetieni, foarte putine fiind pentru credite in euro. Aproape toate familiile care au depus pana in prezent solicitari la asociatie au un grad de indatorare de peste 90%, desi legea nu specifica vreun plafon privind gradul de indatorare pentru apelarea la darea in plata”, a afirmat Burada intr-o conferinta de presa.

Avocatul a transmis notificarile prin executor judecatoresc pentru a avea o dovada scrisa a datei la care a fost transmisa si primita notificarea, catre sediul central al bancii.

“Am indrumat clientii sa ataseze (notificarii – n.r.) extrasul de carte funciara pentru a face dovada ca nu exista niciun impediment pentru incheierea transferului de proprietate, dar si sa identifice toate documentele referitoare la actul de credit, sa obtina diferite documente in functie de speta fiecaruia”, a mai spus Burada.

La randul sau, presedintele asociatiei, Alin Iacob a subliniat ca soldul creditelor in cazul majoritatii debitorilor nu a scazut cu mai mult de 10%-15% dupa 8-10 ani de plata a ratelor.

Care va fi impozitul pentru operatiunea de dare in plata?

In ceea ce priveste calculul impozitul pentru operatiunea de dare in plata catre banca, avocatul asociatiei a precizat ca articolul 111 din Codul Fiscal la care a facut trimitere Ministerul Finantelor pentru modalitatea de calcul nu se refera la valoarea soldului creditului, ci la
operatiunea de transfer din proprietate a unui imobil si la valoarea acestuia.

Finantele au anuntat luni ca impozitul aferent transferului de proprietate de la debitor catre banca in cazul darii in plata va fi calculat la valoarea declarata in actul de dare in plata, respectiv datoria pe care clientul o mai avea de achitat, cu tot cu accesorii, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

"Darea in plata a unui bun imobil este considerata, din punct de vedere fiscal, un transfer al dreptului de proprietate imobiliara din patrimoniul personal si se impoziteaza in conformitate cu prevederile art. 111 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, la valoarea declarata in actul de dare in plata", a explicat MFP.



Pentru un apartament de doua camere dintr-un bloc vechi, cu o valoare de 25.000 de euro, s-ar achita un impozit de 2.200 de lei


Potrivit unui exemplu dat de AURSF, la valoarea unui apartament de doua camere dintr-un bloc vechi de aproape 25.000 euro (potrivit expertizei notariale) s-ar achita un impozit de 2.200 de lei, iar clientul ar ajunge la un cost total de 4.100 de lei, incluzand taxele notariale.

La un sold de 80.000 de franci elvetieni:

Comparativ, la un sold de 80.000 de franci evetieni se va achita un impozit de 6.500 de lei, costul total ajungand la circa 11.000 de lei.
“Din ce am discutat cu cei care au incercat sa acceseze aceasta procedura, nu cred ca vor gasi o posibilitate de a face rost de bani pentru a finaliza procedura, astfel incat legea devine practic inaplicabila”, a mai spus Burada.

Solicitarea AURSF cu privire la impozitul pe venit aferent transferului de proprietate de la debitor catre banca:


AURSF a solicitat marti Ministerului Finantelor sa elaboreze o ordonanta de urgenta care sa fie aprobata de Guvern la urmatoarea sedinta, prin care sa excepteze beneficiarii legii darii in plata de la plata impozitului pe venit aferent transferului de proprietate de la debitor catre banca.

Onorarii cu 90% reduse de catre notari pentru darea in plata

Totodata, asociatia a cerut notarilor, pe 9 mai, reducerea cu 90% a onorariilor practicate de acestia pentru autentificarea contractelor de dare in plata, avand in vedere ca pentru contractele de vanzare-cumparare aferente creditelor Prima Casa se aplica o reducere de 30%.

Sursa foto: www.BillionPhotos.com / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri