Ministerul Finantelor Publice va modifica legea darii in plata printr-o ordonanta de urgenta pentru a lamuri situatia impozitelor de plata la efectuarea transferului imobilului catre banca, dar numai pentru cei care au o singura casa, in care locuiesc, aplicand o serie de criterii, a declarat sambata ministrul de resort, Anca Dragu, potrivit News.ro.

“Legea darii in plata observam ca este incompleta, nu prevede prin ce mecanism, cu ce costuri se implementeaza darea in plata. Legea ar fi trebuit sa cuprinda prevederi pentru toate operatiunile legate de darea in plata, inclusiv pentru tranzactia de final, sa includa un articol care sa aduca precizarea cuvenita”, a afirmat Dragu, prezenta la targul “Banii Tai Expo” organizat de Bursa de Valori Bucuresti.

Deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul legii darii in plata, i-a cerut vineri ministrului de Finante sa clarifice situatia impozitarii pentru darea in plata, astfel incat cei care renunta la case sa nu plateasca impozitul la valoarea debitului restant.

“Am inteles din discutiile cu Asociatia Utilizatorilor de Servicii Financiare (AURSF) ca este o scapare, o eroare in lege, pentru ca ne-am pus si noi intrebarea de ce nu precizeaza legea asa ceva, de ce a vrut legiuitorul ca acesti oameni care fac uz de legea darii in plata sa plateasca si impozitul pe tranzactii. Am inteles ca este o scapare pur si simplu a legii, nu s-au gandit si la acest aspect”, a precizat Dragu.

Ea a subliniat ca ministerul e dispus sa ajute consumatorii, dupa ce acestia au cerut sprijinul Finantelor prin AURSF, insa doar pe cei care sunt “intr-adevar intr-o situatie dificila”.

Astfel, ministerul va modifica legea darii in plata printr-o ordonanta de urgenta in ceea ce priveste impozitul achitat la tranzactia de dare in plata, cu criterii specifice, care sa vizeze doar persoanele care au o singura casa, cea in care si locuiesc.

„Nu vrem sa-i acoperim pe cei care au facut speculatii imobiliare. Principiul nostru este de a ajuta cazurile sociale si in acest moment lucram alaturi de AURSF la creionarea acestor criterii astfel incat de data aceasta sa avem un act legislativ complet”, a mentionat Dragu.

Finantele vor lucra la ordonanta in cursul lunii iunie astfel incat sa intre in Guvern in iulie. Dragu a declarat luni ca nu este necesara modificarea legislatiei pentru eliminarea impozitarii transferului de proprietate in cadrul Legii darii in plata, deoarece legislatia actuala este clara, iar parlamentarii au avut la dispozitie un an pentru a stabili detaliile aplicarii noului act normativ.

Saptamana trecuta, Ministerul Finantelor a anuntat ca impozitul aferent transferului de proprietate de la debitor catre banca in cazul darii in plata va fi calculat la valoarea declarata in actul de dare in plata, respectiv datoria pe care clientul o mai avea de achitat, cu tot cu accesorii, in conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

Ministerul a precizat ca impozitul se plateste de catre debitor. Potrivit unui exemplu, in cazul unui imobil dobandit in 2008 cu un debit pentru care se face darea in plata de 500.000 de lei (include datoriile din contractele de credit cu tot cu accesorii, fara costuri suplimentare) si cu o valoare minima stabilita de Camerele notarilor publici de 400.000 de lei, valoarea la care se calculeaza impozitul pe venit este cea de 500.000 de lei. In aceasta situatie, impozitul se ridica la 7.000 de lei.

Anterior, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania a solicitat Ministerului Finantelor un punct de vedere privind obligatia platii de catre persoanele care dau bancii in plata un imobil a impozitului pentru tranzactia prin care fac transferul de proprietate. AURSF a cerut, in 9 mai, si reducerea cu 90% a onorariilor practicate de notari pentru autentificarea contractelor de dare in plata,”, a mentionat Dragu.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri