Sistemul de taxare din Romania este necompetitiv in comparatie cu alte tari, considera 70% dintre investitorii straini, intrucat efectele pozitive ale masurilor de relaxare fiscale sunt puse in umbra de birocratia excesiva, arata un sondaj privind mediul de afaceri, realizat in randul companiilor membre ale Consiliului Investitorilor Straini.

“In ciuda masurilor de relaxare fiscala in vigoare de la 1 ianuarie 2016, 70% dintre membrii Consiliului considera ca sistemul de taxare din Romania este necompetitiv in comparatie cu alte tari. Rezultatul poate parea surprinzator, insa el se datoreaza, in mare parte, birocratiei excesive pe care companiile o resimt in relatia cu autoritatilor fiscale. Aceasta concluzie este sprijinita de faptul ca tot 70% dintre respondenti apreciaza ca reglementarile (la nivel central, local sau alte diferitelor autoritati si agentii) sunt o povara importanta”, noteaza Consiliul Investitorilor Straini (FIC).

Aproape doua treimi dintre companiile membre se asteapta in acest an la cresterea afacerilor din Romania, insa cei mai multi dintre investitori acuza birocratia excesiva, infrastructura necompetitiva si problemele legate de lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ, potrivit celui mai recent sondaj al Consiliului despre mediul de afaceri din Romania.

Membrii Consiliul Investitorilor Straini raporteaza ca se confrunta cu o serie de probleme deja cunoscute publicului larg: 90% spun ca birocratia este excesiva in comparatie cu alte tari din regiune; 85% apreciaza ca infrastructura este necompetitiva si 75% intampina probleme legate de lipsa de predictibilitate a cadrului legislativ.

Asteptarile privind expansiunea activitatii economice au ramas constante in cei doi ani de cand FIC realizeaza acest index, dar in egala masura si problemele legate de infrastructura, birocratie si legislatie. Forta de munca bine pregatita ramane un avantaj competitiv pentru Romania, considera 75% dintre companiile straine prezente in piata locala.

Avand in vedere asteptarile privind dezvoltarea afacerilor, aproape jumatate dintre respondenti planuiesc sa faca angajari suplimentare in acest an (43%) si o treime dintre ei (34%) vor face investitii de capital semnificative. Mai mult de jumatate dintre cei intervievati (55%) se asteapta la cresteri semnificative ale exporturilor in 2016.

Economia Romaniei inregistreaza o crestere semnificativa in perioada analizata si acest lucru se simte in mediul de afaceri. In opinia Consiliului, Romania nu va putea sustine acest ritm de crestere pe termen mediu si lung in absenta investitiilor in infrastructura si a reducerii poverii administrative.

Pe masura ce economia Romaniei creste in complexitate, devin necesare investitii semnificative pe termen lung iar acestea nu se vor materializa intr-un mediu legislativ impredictibil. Spre deosebire de infrastructura, cresterea predictibilitatii nu presupune costuri bugetare suplimentare iar FIC indeamna autoritatile din Romania faca progrese rapide in acest domeniu.

In acest sens, punctul unic de informare pentru legislatia in consultare si cel pentru executia bugetara, sunt demersuri care trebuie continuate si in alte domenii. Rezultatele acestui exercitiu FIC confirma unele dintre concluziile Raportului de tara al Romaniei pentru 2016 publicat recent de Comisia Europeana.

Intrebarile adresate in indicele perceptiei despre mediul de afaceri fac referire la aprecieri ce vizeaza perspectivele pentru urmatoarele 12 luni si au fost adresate doar companiile membre FIC. Consiliul Investitorilor Straini numara in prezent 122 de companii membre, ale caror investitii cumulate reprezinta in jur de 35 miliarde euro, adica aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania din 1990 pana in prezent.

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri