Raportul \"de schimb\" intre actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si cele ale Bursei Monetar Financiare din Sibiu (BMFMS) este de 1 la 13, intrucat activele BVB \"cantaresc\" 13,5 milioane euro, iar cele ale BMFMS sunt evaluate la un milion de euro, a declarat Petru Prunea, membru al boardului BVB
"Conform cifelor rezultate din evaluarile celor doua piete de valori, o actiune Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a fost evaluata la 12,8-13 actiuni ale Bursei Monetar Financiare si de Marfuri din Sibiu (BMFM), a comentat pentru NewsIn Petru Prunea, membru in consiliul de administratie al BVB. Valoarea activelor nete ale Bursei Monetar Financiare si de Marfuri din Sibiu (BMFMS) a fost evaluata la un milion de euro, in vreme ce valoarea fluxului de numerar este de cinci milioane euro, a confirmat presedintele BMFMS, Teodor Ancuta, citata de NewsIn.

Potrivit unor surse, din piata, BVB are active nete in valoare de 13,5 milioane euro, iar fluxul de numerar a fost evaluat intre 75 si 79 milioane euro. Oficialii Bursei au refuzat, insa, sa confirme aceste cifre. "Nu pot nici sa confirm nici sa infirm aceste sume. Le vom prezenta oficial dupa adunarea generala de la 6 octombrie", a declarat Stere Farmache, directorul general al BVB.

Cele doua burse se afla de mai multe luni in negocieri avansate privind o posibila fuziune, care a fost acceptata de principiu. Cum nu toate casele de brokeraj care sunt actionare ale BVB au si detineri la bursa monetara din Sibiu, chestiunea evaluarii celor doua piete este foarte spinoasa, unii analisti identificand chiar o eventuala susa de blocaj a fuziunii. Presedintele BMFMS a spus ca problema fuziunii a fost introdusa pe ordinea de zi a Adunarii generale a actionarilor, care va avea loc la 16 octombrie.

El sustine, in continuare, ca fuziunea se va face daca, in urma evaluarilor, proportia va fi acceptabila pentru actionarii Bursei din Sibiu. "Daca raportul dintre cele doua Burse este de sub 1/10, actionarii de la Sibiu sunt dispusi sa continue procesul, dar la o proportie de 1/20 nu mai sunt la fel de sigur. Oricum, dupa rapoartele oficiale cu privire la evaluare se va stii concret valaorea fiecareia dintre ele", a mai spus Ancuta.

Evaluarile celor doua burse au fost fectuate de compania Ernst&Young, pe baza rezutatelor celor doua institutii la 30 aprilie 2006, si a fost luata in calcul balanta comerciala a celor doua institutii.

Titlurile financiare s-au scumpit cu aproape 6%

Valoarea schimburilor efectuate la Bursa de Valori Bucuresti in perioada 18-22 septembrie a fost de 143,2 milioane lei (40,2 milioane euro), iar capitalizarea pietei s-a mentinut in jurul valorii de 66,9 miliarde de lei (18,7 milioane euro), singura crestere fiind a indicelui BET-FI. Cu exceptia BET-FI, toti indicii bursieri au scazut in ultimele cinci sedinte de tranzactionare. Indicele BET a scazut in aceasta saptamana cu 0,03%, de la 7.805,12 puncte, pana la 7.803,12 puncte in sedinta de vineri. Indicele vienez ROTX, jucat la Bursa din Viena, si care reflecta evolutia celor mai puternice opt companii listate (BRD SocGen, Banca Transilvania, Rompetrol Rafinare Constanta, SNP Petrom, Impact, Banca Comerciala Carpatica, Antibiotice si Flamingo International), a inregistrat o scadere de 0,53%, de la 17.141,49 puncte, pana la 17.050,55 puncte.

Indicele compozit BET-C a pierdut 0,52%, de la 4.710,37 puncte, pana la 4.685,96 puncte. "Scaderile inregistrate la cotatia actiunilor BRD SocGen a influentat puternic cei trei indicii", a apreciat Mihai Piscan, broekr al Intercapital Invest. In schimb, i ndicele BET-FI s-a apreciat cu 5,57%, de la 45,678,41 puncte, pana la 48.191,32 puncte. Majoritatea schimburilor s-au facut cu titlurile societatilor financiare, unde desi piata a primit vestea negativa a amanarii finalizarii privatizarii Bincii Comerciale romane, investitorii au intrat in forta la cumparare titand cont de declaratiile pozitive legate de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, sustine Piscan. In ultimele cinci zile de tranzactionare, ponderea schimburilor cu actiuni financiare a reprezentat 60% din totalul schimburilor.

Cel mai lichid titlu financiar a fost SIF 5 Oltenia, cu o pondere de aproximativ 21% din totalul pietei (30 milioane lei). Actiunile SIF 5 s-au scumpit cu 4,83%, ultima tranzactie fiind efectuata la 2,82 lei, dupa ce in timpul saptamanii ajunsese la o cotatie de 2,83 lei. Cel mai mult s-u scumpit, insa actiunile SIF 2 Moldova, cu 7% fata de saptamana anterioara, ajungand pana la un maxim de 2,29 lei. Ultima tranzactie cu titlurile SIF 2 a fost efectuata la 2,24 lei. Actiunile SNP Petrom au reusit sa acumulaze 1,9% peste valoarea inregistrata la sfirsitul saptamanii anterioare, pana la 0,545 lei, dupa ce au reusit sa atinga o cotatie de 0,555 lei pe titlu.

In schimb, actiunile Rompetrol Rafinare Constanta au crescut in fiecare dintre cele cinci zile de tranzactionare, ultima tranzactie fiind efectuata la 0,0885 lei, cu 7,1% mai mult decat cotatia din sedinta de vineri 15 septembrie. Una din cauzele cresteri este si anuntul companiei de extindere in Ucraina, sustin specialistii de la Prime Transaction.

Actiunile Bancii Transilvania, au lipsit in caesta saptamana de pe piata, transferul la Regisco nefiind inca incheiat. Titlurile BRD SocGen au pierdut 7% din pretul inregistrat la sfarsitul saptamanii trecute, cotatia osciland intre 18,8 lei si 18 lei pe titlu. Actiunile Transelectrica s-au mentinut peste cotatia de 28 lei. Maximul celor cinci sedinte a fost de 28,8 lei, dar titlurile companiei de energie electrica au inchis sapatmana la 28,5 lei pe actiune. Valaorea schimburilor a fost, insa de 10,5 milioane lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri