Agentia Nationala de Administrare Fiscala a colectat in primele patru luni venituri bugetare de 66,62 miliarde de lei, cu 3% peste program si cu circa 1% (736 mil. lei) mai mult decat in perioada similara a anului trecut, sustinute de avansul impozitelor pe profit si venit si al veniturilor la bugetul asigurarilor de sanatate, fiind trase in jos totusi de colectarea din TVA, care s-a redus cu 9%, la 17,97 miliarde lei, potrivit datelor autoritatii fiscale, scrie News.ro.

Colectarea la bugetul de stat s-a situat la 47,01 miliarde lei, in urcare cu 0,4% (187,4 mil. lei) fata de primele patru luni ale anului trecut si cu 6% peste program. Incasarile din TVA, de 17,97 miliarde lei, au fost mai mici cu 1,72 miliarde lei decat cele din perioada similara din 2015, dar s-au situat cu 2% peste nivelul bugetat, arata ANAF.

Fiscul explica scaderea prin diminuarea cotei generale de TVA de la 1 ianuarie, de la 24% la 20%, masura fiind reflectata in colectarea din februarie, a cotei TVA pentru alimente din iunie 2015, la 9%, si prin majorarea sumei reprezenand rambursarile de TVA. Acestea au fost de 5,1 miliarde lei in primele patru luni, cu 254,8 milioane lei mai mult fata de aceeasi perioada a anului precedent, in aprilie rambursarea fiind dubla fata de ianuarie.

"In plus, cresterea consumului datorata sarbatorile pascale s-a reflectat in executia din aprilie 2015, urmand ca in 2016 sa se reflecte in luna mai", precizeaza ANAF, intr-un comunicat. Incasarile la impozitul pe profit au fost de 6,93 miliarde lei, in crestere cu 12% (746,7 mil. lei) fata de aceeasi perioada din 2015 si cu 7% peste program.

Totodata, Fiscul a colectat 8,73 miliarde lei din impozitul pe venit, cu 4% (300,9 mil. lei) mai mult decat in 2015 si cu 5% peste program. Accizele, care includ si taxa pe viciu, au adus la buget 8,23 miliarde lei, cu un plus anualizat de 2%, insa cu 3% sub incasarile programate, influentate de obligatia producatorilor de tutun/tigarete de a se conforma prevederilor Directivei nr. 40/2014/UE si de intrarea in vigoare a Legii antifumat.

La capitolul “"rest venituri" colectarea a fost mai mare cu 13% (545,7 mil. lei), la 4,63 miliarde lei, cu 38% peste veniturile bugetate. Totodata, Fiscul a colectat 7,11 miliarde lei la bugetul fondului national unic pentru asigurari de sanatate (FNUASS), in crestere cu 5% fata de suma incasata anul trecut, de 6,8 miliarde lei, dar cu 1% sub program. Aici este inclusa taxa de clawback, reprezentand contributia datorata pentru medicamentele finantate din bugetul FNUASS si din bugetul Ministerului Sanatatii.

La bugetul asigurarilor sociale de stat au fost incasate 11,87 miliarde lei, inregistrandu-se o crestere cu 1%, dar veniturile au fost mai mici cu 5% decat fusese programat, unul dintre factori fiind cresterea peste nivelul prognozat a sumelor aferente contributiei la fondul de pensii administrate privat. In plus, a avut un impact negativ masura legislativa privind nedatorarea contributiilor de asigurari sociale de stat de catre personalul din armata, politie si functionarii publici.

Bugetul asigurarilor sociale pentru somaj a consemnat un avans al sumelor colectate cu 12% (616,4 mil. lei), in linie cu veniturile programate. In primul trimestru, ANAF a incasat 49,8 miliarde lei, cu 6% peste nivelul din primele trei luni ale anului trecut, insa colectarea din TVA a fost cu 1,7% mai redusa, de 14,3 miliarde lei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri