Bugetul CNAS pe anul viitor este de 22,902 miliarde lei, identic cu cel din 2014, dar mai mare decat in 2013, cand, din cei 23,123 miliarde lei alocati, 2,6 miliarde au fost pentru arieratele la medicamente, materiale sanitare din farmacii si programe, a declarat, luni, seful CNAS, Vasile Ciurchea.

"In anul 2014, CNAS a avut un buget de 22,902 miliarde lei. Fondurile disponibile in sistem au fost mai mari decat cele alocate in anul 2013, cand, din bugetul de 23,123 miliarde lei, s-au utilizat 2,6 miliarde lei pentru aducerea la zi a platilor pentru medicamente si materiale sanitare din farmacii si programe, asa cum prevedea Directiva europeana pentru combaterea platilor intarziate, transpusa in Legea 7/2013", a explicat, intr-o conferinta de presa, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, citat de Mediafax. Cu acelasi prilej, Ciurchea a facut si un bilant al anului 2014 legat de activitatea institutiei pe care o conduce.

Astfel, numarul pacientilor care primesc gratuit tratament oncologic aprobat de CNAS a crescut la 8.866, cu 1.334 mai multi decat cei aflati in tratament la inceputul anului: in ianuarie au fost 7.532 pacienti in tratament cu medicamente scumpe, in septembrie - 8.607, iar in decembrie - 8.866. Pe de alta parte, in iulie 2014, au fost introduse in lista de medicamente compensate si gratuite 17 molecule noi, pentru pacientii care sufera de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, bolile endocrine, leucemia si bolile neurologice degenerative. "Pana in prezent, au fost aprobate peste 700 de dosare si s-au cheltuit aproximativ 27 milioane lei", a precizat presedintele CNAS.

Tot anul acesta, pana la finalul lui noiembrie, in cadrul subprogramului de reconstructie mamara prin endoprotezare dupa afectiuni oncologice, la nivelul intregii tari au fost 96 de paciente care au au beneficiat de endoprotezare. "Fondurile alocate pentru acest an, in valoare de 1,2 milioane lei, vor fi utilizate in decembrie si vor forma stocuri pentru primele luni din 2015", a adaugat Vasile Ciurchea. Referitor, de asemenea, la oncologie, a fost creat subprogramul de monitorizare a evolutiei bolii la pacientii cu afectiuni oncologice prin PET-CT (tomografie computerizata cu emisie pozitronica, una dintre cele mai avansate metode de diagnostic imagistic), fiind asigurat pacientilor un acces mai usor la acest tip de investigatie. "In 2014 au fost aprobate, in vederea efectuarii acestei investigatii, un numar de 2.993 dosare. In plus, tot in 2014, a fost creat un subprogram de testare genetica destinat bolnavilor de leucemie acuta, in cadrul Programului National de Oncologie, finantat din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate", a mai precizat presedintele CNAS.

Potrivit lui Ciurchea, prin diagnosticarea precoce, precum si prin stabilirea pentru aceste afectiuni a unui tratament personalizat promovat in medicina moderna, se va reusi imbunatatirea vietii si durata de supravietuire a pacientilor. "Vor fi decontate testele imunofenotipice, citogenetice si de biologie moleculara, pentru diagnosticarea leucemiilor acute. Anual, de acest program vor beneficia, in medie, 800 bolnavi cu leucemie acuta. De asemenea, in cadrul Programului national de tratament al hemofiliei si talasemiei, a fost introdusa ca activitate asigurarea tratamentului de substitutie profilactica pentru bolnavii cu hemofilie intre 0 si 18 ani. Fondurile alocate acestui program in 2014 sunt in valoare de 60,2 milioane lei, fata de 36,9 milioane lei in 2013", a mai spus seful CNAS.

Sursa foto: audit, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri