Volumul tranzactiilor incheiate la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu (BMFMS) a urcat la 4,6 miliarde lei (1,3 miliarde euro) in primele noua luni din 2006, cind au fost incheiate un numar record de peste 2,5 milioane de contracte la termen, potrivit unui comunicat oficial al Bursei.
Numarul contractelor incheiate la BMFMS in intervalul ianuarie-septembrie 2006 este de peste patru ori mai mare comparativ cu aceeasi perioada din 2005, in timp ce valoarea totala a tranzactiilor a crescut de circa sase ori, exprimata in lei.

In luna septembrie, Bursa din Sibiu a atins un maxim de lichiditate, raportat la primele noua luni ale anului, fiind incheiate aproximativ 304.000 contracte in valoare de peste 661 milioane lei, fara inchiderile de la scadenta.

"Pentru septembrie, una dintre caracteristicile de baza a fost lichiditatea constant ridicata datorata, in principal, atractivitatii sectorului financiar, pe care jucatorii s-au axat in plasarea investitiilor, a declarat un broker de la Sibiu.

Media zilnica inregistrata pe piata derivatelor in septembrie se ridica la aproape 14.500 contracte, iar cea valorica a depasit 31,5 milioane lei. Ultima sedinta de tranzactionare, din 29 septembrie, a adus o premiera la BMFMS, fiind depasit pragul de 200.000 de pozitii deschise in piata futures (la termen).

In clasamentul lunii septembrie, pe primul loc s-au situat contractele derivate cu titlurile societatii de investitii financiare (SIF) Moldova - simbol DESIF 2 Moldova - cu 108.253 de contracte incheiate, urmate de DESIF 5 Oltenia, cu 102.251 de contracte si de DETLV, avand ca suport actiunile Bancii Transilvania, cu peste 36.600 de contracte.

"Un adevarat spectacol pe parcursul lunii trecute l-au constituit tranzactiile cu derivatele ce au ca activ suport actiunile societatilor de investitii financiare, mai precis DESIF 2, DESIF 3 si DESIF 5, care au atras circa 77 % din rulajul intregii luni, fara inchiderile de la scadenta", potrivit brokerilor de la Sibiu.

Evolutia preturilor la derivatele tranzactionate la Sibiu a evidentiat faptul ca strategiile investitionale, fie ca a fost vorba despre speculatie, arbitraj sau hedging, au adus profit investitorilor de la Sibiu, potrivit analistilor pietei sibiene. "Randamentele pe arbitraj realizate de cei care au tranzactionat pe titlurile Bancii Transilvania au fost situate la circa 45%, pentru scadenta martie, respectiv 27% pentru decembrie, situandu-se cu mult peste dobanda bancara", a precizat Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj.

Potrivit ei, arbitrajul este o alternativa potrivita pentru investitorii care prefera plasamentele cu grad de risc mic si foarte mic. "Singurul risc in acest caz il poate constitui o eventuala reducere a randamentelor prin necesitatea suplimentarii marjelor", a explicat Mirabela Coos.

Preturile futures in contractele pe evolutia euro-leu cu scadenta la sfarsitul anului 2006 au avut, in septembrie, o evolutie stabila, comparativ cu luna august, chiar daca pe piata valutara cotatiile au inregistrat un salt. "Datorita fondurilor speculative aflate in Romania, leul nu mai este insensibil la factori externi, precum crizele politice din Ungaria si Polonia, fiind a doua oara in acest an cand piata a fost dezechilibrata de iesirile de bani fierbinti", potrivit brokerilor de la Sibiu. Investitorii anticipeaza o apreciere a leului in raport cu moneda europeana pentru jumatatea anului 2007, chiar daca tranzactiile s-au realizat la 3,55 lei/euro.

Pentru luna octombrie 2006, brokerii de la Sibiu se asteapta la cresterea interesului investitorilor pentru contractele cu scadenta in decembrie 2006 si martie 2007, in special pentru actiunile cele mai lichide, cum sunt SIF-urile si bancile.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri