Investitorii in fonduri mutuale au obtinut castiguri de peste 1,23% in ultima saptpmana a lunii septembrie, cele mai mari randamente fiind aduse de fondurile cu plasamente in actiuni, potrivit unei analize realizate de casa de brokeraj Intercapital Invest.
Cel mai mare castig saptamanal a fost adus de fondul cu plasamente in actiuni Premio, administrat de CA IB Asset Management, unitatea de fond inregistrand o crestere cu 5,67% la 9,5104 lei. Este pentru a doua saptamana consecutiv cand Premio inregistreaza cea mai mare crestere, dupa ce anterior unitatile de fond s-au apreciat cu 1,39%, pana la valoarea de 9,0004 lei.

Pe locurile urmatoare in clasamentul fondurilor de actiuni s-au plasat fondurile Napoca, administrat de societatseas de administrare a investitiilor (SAI) Globinvest SA, cu o crestere de 4% in ultima saptamana, la 0,738 lei, urmat de Omninvest, administrat de SAI SIRA, cu un plus de 3,27% pentru unitatea de fond, care a atins valoarea de 10,11 lei.

In categoria fondurilor mutuale cu plasamente in obligatiuni sau instrumente cu venit fix, cel mai performant a fost BCR Clasic, administrat de SAI BCR Asset Management, cu o crestere saptamanala de 1,20% la 16,88 lei, unitatile de fond fiind insa suspendate vineri pentru transferul catre noul depozitar, Banca Comerciala Romana.

Pe locurile urmatoare din punct de vedere al castigurilor saptamanale s-au plasat fondurile BT Clasic, administrat de BT Asset Management SAI, cu o crestere de 0,83% la 10,88 lei, si Fortuna Gold, administrat de SAI Target Asset Management, cu un avans de 0,52% pentru unitatea de fond, care a atins valoarea de 13,65 lei.

Fondurile diversificate au adus investitorilor castiguri de doua ori mai mari in intervalul 25-29 septembrie, comparativ cu saptamana anterioara. Cea mai mare crestere a unitatii de fond, cu 2,21%, a fost inregistrata de fondul Fortuna Clasic, administrat de SAI Target Asset Management, care a urcat la valoarea de 6,94 lei.

Pe locurile urmatoare s-au plasat, cu acelasi procent de crestere de 2,21%, Integro, administrat de CA IB Asset Management, si FCEx, administrat de SAI SIRA, valorile unitatilor de fond fiind de 3,8975 lei si, respectiv, 6,0211 lei.

In ceea ce priveste fondurile monetare, pe primul loc s-a situat Simfonia 1, administrat de SAI SG Asset Management-BRD, cu o crestere de 0,14% la 20,87 lei, urmat de Bancpost Plus, care a crescut cu 0,12% la 10,3910 lei, si Stabilo, administrat de CA IB Asset Management SAI, cu o crestere de 0,10% la 6,9226 lei.

Fondurile de actiuni si cele diversificate sunt singurele categorii care au inregistrat cresteri de active nete in luna august 2006, respectiv cu 6,8% pentru cele de actiuni si 2,9% pentru cele diversificate, potrivit datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

In luna august, fondurile diversificate si-au consolidat pozitia de lider pe piata fondurilor mutuale, cu o cota de peste 38%, urmate pe pozitia a doua de fondurile de actiuni, cu peste 27%, ceea ce inseamna ca aceste doua categorii reprezinta aproape doua treimi din piata, potrivit UNOPC. Fondurile monetare s-au situat in august pe cea de-a treia pozitie, cu 20,9%, iar fondurile de obligatiun au avut o cota de 13,6%.

La sfarsitul lunii august, nivelul cumulat al activelor nete ale fondurilor deschise a fost de 496,4 milioane lei, cu 0,6 % mai mare decat in luna iulie (140,6 milioane euro, cu 1% mai mult decat in iulie), pe fondul unei aprecieri a leului cu circa 0,4% in acelasi interval.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri