Liberalizarea contului de capital, respectiv asigurarea accesului nerezidentilor la depozitele pe termen scurt in lei, precum si fuziunea cu Bursa de Valori Bucuresti vor stimula lichiditatea Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu (BMFMS), este de parere Teodor Ancuta, presedintele BMFMS. "O data cu intrarea in tara a unor insemnate fonduri, fie speculative, fie cu un orizont de investire mai lung, acestea vor fi utilizate pentru realizarea a numeroase plasamente si, mai devreme sau mai tarziu, vor fi schimbate in moneda nationala sau vor parasi tara. In momentul in care se produc aceste fluxuri, volatilitatea pe piata valutara va creste.

Fie pentru cateva zile, fie pentru cateva saptamani aceste tranzactii vor avea un impact serios asupra schimburilor valutare", a declarat presedintele BMFMS. El a adaugat ca, pentru a preintampina si atenua aceste socuri, companiile cu activitati de import si export nu vor avea la indemana un instrument mai eficient decat contractele derivate.

Data convenita cu Uniunea Europeana pentru liberalizarea contului de capital este 11 aprilie 2005, o decizie finala in acest sens urmand sa fie luata de Banca Nationala a Romaniei. Un alt factor care va determina cresterea lichiditatii pe piata instrumentelor financiare derivate, va fi, potrivit presedintelui BMFMS, si fuziunea cu Bursa de Valori Bucuresti. "Se va inregistra o evolutie pozitiva deoarece la operatorii BVB se mai adauga si traderii persoane juridice. Cresterea numarului societatilor de servicii de investitii financiare care vor opera pe piata sibiana va conduce automat si la cresterea lichiditatii", a apreciat reprezentantul BMFMS.

Referindu-se la procesul de unificare a pietelor, Teodor Ancuta a precizat ca pana acum s-a discutat numai un protocol de colaborare cu BVB, dupa transformarea acesteia in societate pe actiuni si fuziunea cu Bursa Electronica Rasdaq urmand sa se produca si fuziunea cu BMFMS. "In protocol s-a propus fuziune prin absorbtie, dar divizia de derivate va ramane la Sibiu. Certitudinea fuziunii cu BVB a determinat un interes mai mare din partea SSIF-urilor, generand si o crestere a lichiditatii", a adaugat oficialul bursei din Sibiu.

Motivele pentru care derivatele au fost pana acum putin utilizate sunt reprezentate de lipsa de informare a mediului economic, caracterul inca centralizat al politicii cursului valutar, absenta fondurilor de investitii si a fondurilor private de pensii de pe acest segment, dar si conditia constituirii de catre societatile de brokeraj a unui capital social la o valoare prea ridicata.

"Fondurile de investitii nu au fost prezente pe piata derivatelor. O data cu maturizarea acestui sector in Romania, managerii si administratorii de fonduri se vor orienta, probabil, spre instrumentele la termen, atat in cautare de noi oportunitati, cat mai ales, dat fiind specificul acestui tip de entitati, in cautarea sigurantei. Asteptam reglementari din partea CNVM pentru accesul fondurilor de investitii pe aceasta piata", a opinat Teodor Ancuta. Pe piata la termen de la Sibiu au fost tranzactionate, in anul 2004, 73.598 contracte futures cu o valoare de 806,2 miliarde de lei si 2.273 contracte options, in suma de 405 milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri