Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) ar putea primi un imprumut de 70 milioane euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care va face parte dintr-un credit sindicalizat de circa 200 milioane euro.

Creditul sindicalizat de 200 milioane euro ar putea fi acordat de BERD impreuna cu 2-3 banci comerciale. Comitetul de conducere al BERD se va decide pe 7 noiembrie daca va acorda acest imprumut bancii romane..

Scopul proiectului va fi de a ajuta financiar expansiunea BRD-Groupe Societe Generale (BRD SocGen) si pentru a dezvolta produse noi de destinate finantarii companiilor, de retail si pentru firmele mici si mijlocii, a anuntat comunicatul BERD. Prin acest proiect propus, BERD spera sa ajute o banca prin mobilizarea pe unor resurse pe termen lung. Institutia financiara europeana spera ca banii sa finanteze intreprinderile mici si mijlocii (IMM), sa poata oferi firmelor mari (corporate) imprumuturi pe termen lung si sa ajute afacerea de retail prin produse de tipul ipotecii.

"Reteaua extinsa a BRD va ajuta banca sa-si dezvolte afacerea in Romania, cu standarde ridicate ale serviciilor", se arata in comunicatul institutiei europene.

Valoarea totala a proiectului si participatia BERD vor fi stabilite ulterior, mai anunta comunicatul BERD. "Operatiunea va testa, in acelasi timp, apetitul participantilor din pietele sindicalizate pentru instrumentele pe termen lung din Romania si va avea reprezenta un efect demonstrativ pentru alte banci din tara", se arata in comunicatul institutiei.

BRD SocGen, listata la prima categorie a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), a afisat un profit dupa impozitare de 315 milioane lei (89 milioane euro) in primul semestru al anului, in crestere cu 4% fata de aceeasi perioada a anului 2005. Volumul total al creditelor acordate clientelei se apropia de 13,8 miliarde lei, in crestere cu peste 72% fata de aceeasi perioada a anului 2005. La sfarsitul lunii iunie 2006, creditele pentru persoane fizice reprezentau 49% din totalul creditelor acordate de banca. Depozitele au depasit 16 miliarde lei, in crestere cu 44% fata de 30 iunie 2005.

BRD SocGen, a doua banca de pe piata romaneasca dupa active, detinea active in valoare de 22,3 miliarde lei (6,24 miliarde euro) la jumatatea acestui an, cu o cota de piata de 15,48%.

Titlurile BRD s-au depreciat cu 0,52% fata de sedinta de joi, de la 19,10 lei, pana la 19 lei, pe fondul unor tranzactii de peste 1,64 milioane lei. Capitalizarea titlurilor BRD este de 13,24 miliarde lei si reprezinta 17,92% din capitalizarea totala, potrivit statisticilor BVB.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri