Discutiile referitoare la introducerea impozitului pe gospodarie, care presupune completarea declaratiei de venit cu ajutorul unui consultant fiscal, sporeste interesul pentru aceasta profesie, mai ales dupa ce au fost avansate venituri lunare de aproximativ 10.000 de lei pentru cei care vor ajuta romanii sa isi completeze declaratia de venit. La examenul organizat de Camera Consultantilor Fiscali in data de 24 iunie s-au inscris 547 de candidati, de aproape trei ori mai multi decat de obicei. Ramane de vazut cati vor promova examenul!

In mod traditional, la un examen pentru obtinerea titulaturii de consultant fiscal se inscriau aproximativ 200 de persoane.

Presedintele Camerei Consultantilor Fiscali, Dan Manolescu, a declarat, pentru wall-street.ro, ca in anii trecuti gradul de promovabilitate la aceste examene era de 50-60%, asadar 100 de candidati promovati din 200 de inscrisi. De data aceasta, insa, numarul este mai mare si pe fondul anuntului Guvernului cu privire la intentia introducerii impozitului pe gospodarii.

Ramane de vazut cat de bine vor fi pregatiti candidatii si care va fi gradul de promovabilitate, mai ales ca presedintele Camerei promite ca nu se va face rabat la exigentele de promovare a examenului.

“Este un fapt recunoscut si acceptat de catre toti participantii la examen ca a fost un anumit nivel de pregatire solicitat pentru a putea trece examenul. Adica nivelul de complexitate a subiectelor a fost peste mediu. Daca ne uitam la promovabilitate de anul trecut, a fost de 50 – 60%, adica din 200 de candidati au fost 100 si ceva de persoane promovate. Deci consideram ca a fost un echilibru destul de bun. Cam pe aici a fost promovablitatea in ultimii ani, deci este clar ca nu vin oameni doar de dragul de a da examen, ci oameni care s-au pregatit si care considera ca stiu. Dar acum, la peste 500 de inscrisi, mi-e greu sa anticipez care va fi gradul de promovabilitate. Sper eu unul cat mai mare”, a explicat Manolescu.

Schimbarea sistemului de impozitare se plateste din banii tuturor

El spune ca isi doreste ca in profesie sa intre persoane care chiar vor sa practice aceasta activitate, nu doar sa colectioneze diplome.

“Nu vrem ca aceasta piata (a consultantilor fiscali -n.r.) sa fie una artificiala. Vrem o piata dezvoltata natural, nu fortata de anumite lucruri care sunt mai mult sau mai putin trecatoare. Pana la urma, un astfel de sistem, daca Romania il implementeaza, trebuie sa ramana pe ani multi de zile, pentru ca a renunta la un sistem de globalizare dupa patru ani, asa cum s-a intamplat in 2004, nu mi se pare o decizie inteleapta din perspectiva unui cost de implementare si de administrare suportat de toti cetatenii. (..) Nu putem sa ne jucam de-a sistemul de impozitare: acum cota unica, apoi globalizare si cota progresiva, dupa care sa revenim la cota unica, pentru ca ne-am convins ca nu e buna globablizarea”, a punctat Manolescu.

Examenul organizat de Camera Consultantilor Fiscali in 24 iunie este unul exceptional pentru ca, in practica, este organizat unul singur pe an, in toamna.

“Am mai avut ani in care am avut doua examene pe an, cam la 2 – 3 ani odata. Am incercat sa oferim posibilitatea accesului la profesie unui numar cat mai mare de persoane organizand si examene in teritoriu. (…) Anul acesta avem unul in Bucuresti, pe 24 iunie, si ramanem probabil cu cel din noiembrie pe care il organizam in mod traditional”, a explicat Manolescu.

Insa, chiar si in conditiile in care au loc doua examene pe an, nu se va ajunge la cifra de 35.000 de consultanti fiscali, considerati necesari de autoritati pentru implementarea impozitului pe gospodarii, pana in 2019. In prezent, numarul consultantilor fiscali activi depaseste cu putin 4.000.

Consilierii fiscali, alternativa la consultanti fiscali pentru impozitul pe gospodarii

In aceste conditii, Camera Consultantilor Fiscali sustine modificarea legislatiei in vigoare si introducerea unei sub-categorii in profesia de consultant fiscal, respectiv consilier fiscal, specializat pe o anumita categorie de impozite, in acest caz pe venitul gospodariilor.

“Este vorba de persoane care nu trebuie sa stie tot ce se intampla in zona fiscalitatii, pentru ca acolo sunt multe aspecte care tin de TVA, de accize, de impozit pe profit, care sunt complicate. Pe cand in zona aceasta de asistenta la impozit pe venit nu au nevoie sa le stie si poate nici nu vor sa le stie, pentru ca nu se implica in astfel de probleme”, a mai spus Manolescu.

Deocamdata, insa, aceasta problema nu a fost discutata cu autoritatile, pentru ca se asteapta decizia finala cu privire la impozitul pe gospodarii.

Sursa foto: Agerpres foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri