Guvernatorul Mugur Isarescu a confirmat ca decizia a fost luata si ca, de la 11 aprilie, BNR va permite nerezidentilor sa-si faca depozite in lei pe termen scurt Singura enigma ramane legata de masurile pe care le va lua Banca Centrala pentru protejarea economiei de iesirile bruste de capitaluri speculative
Nerezidentii vor avea posibilitatea sa constituie depozite in lei pe termen scurt incepand de luni, 11 aprilie, data de la care se liberalizeaza contul de capital, au declarat, pentru Mediafax, surse
din Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a confirmat ca decizia a fost luata, in sedinta Consiliului de Administratie din 31 martie, mentionand ca noul Regulament Valutar va fi publicat in Monitorul Oficial pana cel mai tarziu vineri, 8 aprilie.

Oficialul bancii centrale nu a anuntat si data de la care actul normativ va intra in vigoare.

Romania s-a angajat in negocierile cu UE sa liberalizeze contul de capital pana la mijlocul acestui an.

Data de 11 aprilie a fost confirmata si luna trecuta de premierul Calin Popescu Tariceanu care a spus ca e convenita cu Uniunea Europeana.

La inceputul anului trecut, Banca Nationala a amanat urmatoarea etapa de liberalizare a contului de capital si a stabilit, prin Regulamentul Valutar, ca nerezidentii vor avea acces la depozitele in lei pe termen scurt cel mai tarziu la 10 aprilie 2005. Urmatoarea etapa de liberalizare, accesul strainilor la titlurile de stat, este programata pentru inceputul anului viitor.

Pana la momentul aderarii vor fi ridicate si restrictiile impuse nerezidentilor pentru tranzactiile cu instrumente derivative.

Masuri de salvgardare

Daca data este cunoscuta, singura enigma ramane legata de masurile pe care le va lua Banca Centrala pentru protejarea economiei de iesirile bruste de capitaluri speculative.
BNR a elaborat un proiect de modificare a Regulamentului Valutar, care stipuleaza dreptul BNR de a aplica masuri temporare, pe un interval de cel mult sase luni, in cazul unor miscari de capital pe termen scurt care ar duce la dezechilibre serioase ale politicii monetare si valutare.

BNR are in vedere introducerea a patru masuri administrative, printre care figureaza retinerea in depozitele BNR pentru un termen fix a unei cote din suma de valuta care reprezinta intrare de capital, folosita de orice rezident sau nerezident pentru a fi preschimbata in scopul constituirii unui depozit in lei.
In acelasi timp, BNR ia in calcul aplicarea unui comision asupra tranzactiilor valutare reprezentand un flux de capital si chiar impunerea unor restrictii de maturitate a depozitelor rezultate din intrarile sau iesirile de capital ale rezidentilor sau nerezidentilor.

O alta masura se refera la instituirea unor rezerve minime obligatorii suplimentare pentru depozitele in lei ale rezidentilor sau nerezidentilor rezultate din conversia unor sume in valuta.

BNR, pregatita sa compenseze eventuale viduri de valuta

BNR a pregatit din timp momentul liberalizarii. Rezervele valutare ale Bancii Nationale au avansat la circa 13 miliarde de euro, in principal in urma cumpararilor de valuta. Acesti bani vor fi folositi foarte probabil pentru acoperirea unor deficite de valuta in piata ce ar putea fi provocate de iesirile de capitaluri speculative.

Acesti "bani fierbinti" sunt plasati deja in conturi romanesti in lei pentru a profita de dobanzile inca mari de pe piata noastra bancara. La momentul liberalizarii, aceasta operatiune va fi si legala, pentru ca, acum, speculantii folosesc firme interne pentru plasamentele lor.

Posibile caderi ale leului

Problemele apar atunci cand acesti bani incep sa paraseasca tara cu tot cu dobanda acumulata. Astfel, surplusul de valuta, care in perioada actuala a contribuit la aprecierea leului, poate deveni brusc un deficit pronuntat cu efecte deosebit de nocive pentru moneda nationala si pentru economie in ansamblu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri