Consiliul Concurentei a amendat Raiffeisen Bank si Raiffeisen-Leasing International Gesellschaft MBH cu cate 3.000 de lei pentru ca nu au notificat preluarea SC Camionaval Leasing Company, iar presedintele Raiffeisen Bank Romania pune intarzirea notificarii pe seama unei "regretabile erori". Operatiunea este relevanta pentru piata operatiunilor de leasing financiar din Romania, sustine Consiliul Concurentei.

Amenda a fost aplicata in conformitate cu legislatia in vigoare la momentul la care cele doua companii au realizat preluarea SC Camionaval Leasing Company SRL, cand pragul valoric prevazut pentru amendare era de 65 de miliarde de lei vechi. De asemenea, institutia a decis ca operatiunea de concentrare economica realizata de cele doua companii prin preluarea Raiffeisen Leasing IFN SA (fosta Camionaval Leasing Company SRL) nu afecteaza mediul concurential.

"in anul 2002, grupul Raiffeisen a achizitionat Camionaval Leasing Company SRL care, ulterior, a devenit Raiffeisen Leasing SRL. Tranzactia in urma careia grupul Raiffeisen a achizitionat Camionaval a coincis cu momentul fuziunii dintre Raiffeisenbank si Banca Agricola (vara anului 2002). Dintr-o regretabila eroare si fara intentie, formalitatile de notificare nu au fost efectuate la timp", a declarat, citat de NewsIn, presedintele Raiffeisen Bank, Steven Van Groningen.

"La momentul la care actionarii Raiffeisen Leasing au constatat acest fapt, au notificat Consiliul Concurentei, manifestand totala transparenta pentru rezolvarea acestei situatii. Prin decizia de neobiectiune emisa de Consiliul Concurentei, aceasta institutie a autorizat concentrarea economica, constand in dobandirea controlului comun asupra Raiffeisen Leasing IFN SA de catre Raiffeisen Bank SA si Raiffeisen-Leasing International Gesellschaft MBH", a mai spus Groningen.

Potrivit legii concurentei, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, numai concentrarile economice care depasesc pragurile valorice prevazute de lege.

Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a zece milioane euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a patru milioane de euro.

In primele noua luni ale anului 2006, Raiffeisen Leasing a incheiat 3.500 de contracte, valoarea lor depasind 116 milioane euro. In total, la sfarsitul lunii septembrie, Raiffeisen Leasing gestiona peste 13.000 de contracte (majoritatea pe sectorul autovehicule), avand o valoare totala de 208 milioane euro si inregistra un profit net de aproximativ cinci milioane euro. Raiffeisen Leasing, entitate a grupului austriac Raiffeisen, are un capital social de 14.935.400 de lei. Raiffeisen Leasing International G.M.B.H. detine 99,9% din actiunile companiei.

Raiffeisen Bank Romania detinea active de 12,6 miliarde de lei (3,57 miliarde de euro) la sfarsitul lunii septembrie si controla 8,31% din piata bancara romanesca, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Societatea este membra a grupului Raiffeisen in Romania, care mai cuprinde Raiffeisen Leasing, Raiffeisen Investment Romania, Raiffeisen Capital & Investment, Raiffeisen Banca pentru Locuinte, Raiffeisen Asset Management si Raiffeisen reprezentanta din Moldova.

Raiffeisen Bank Romania a aparut pe piata romaneasca in iunie 2002 in urma fuziunii dintre Raiffeisenbank (Romania), deschisa de Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG (RZB) in 1990 si Banca Agricola, achizitionata in 2001.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri