Miza pe Romania inca este mare pentru marile grupuri financiare. Suntem la finele unui an cu dealuri mai putine decat in 2005, iar aceste lucru este evident doar daca facem o scurta paralela cu ce a fost anul trecut.
Anul trecut, exact in aceasta perioada, achizitiile la sume foarte mari din Romania atingeau punctul cu cea mai mare intensitate. Mai precis, acum un an fara doua zile grupul financiar austriac Erste castiga licitatia pentru preluarea controlului celei mai mari banci din Romania, BCR. Aceasta era cea mai mare privatizare din istoria tarii.

Dupa un an, mai exact zilele acestea, s-a incheiat una dintre cele mai asteptate tranzactii din acest an. Astfel, belgienii de la banca KBC au ajuns la un acord pentru achizitionarea pachetul majoritar detinut de compania Romstal Imex la Romstal Leasing si INK Broker de Asigurari. Valoarea tranzactiei: 70 milioane euro (240 milioane lei).

Actionarii Romstal Leasing au mandat, in urma cu cateva luni, BAC Investment Bank sa se ocupe de vanzarea companiei. Pretul oferit, unghiul de abordare al belgienilor si experienta acestora pe alte piete au fost hotararatoare in luarea unei decizii finale, a declarat pentru Wall-Street Matei Paun, managing partner al bancii de investitii BAC Investment. Am primit oferte diferite din partea pretendentilor: unele companii erau fie prea relaxate, altele prea insistente prin conditiile pe care le puneau, iar noi am ales o solutie de mijloc din acest punct de vedere, completeaza Paun.

Compania Romstal Leasing are in acest moment datorii de aproximativ 20 milioane de euro, fiind o companie cu o stare financiara foarte buna in opinia reprezentantului BAC Investment.

Matei Paun ne-a declarat ca planul de afaceri al belgienilor nu va afecta in nicio masura top managementul companiei Romstal Leasing. Echipa de management va ramane aceeasi, nefiind exclus sa mai vina doar cativa consultanti belgieni. Oamenii nu vor fi dati afara, precizeaza Paun.

Tranzactia sfarsitului de an in Romania
In cadrul Romstal Imex, omul de afaceri de origine italiana Enrico Perini detinea51%, compania Framan (Italia) aproximativ 40% si Ovidiu Henter - 9%.

Vor belgienii si o felie din bankingul local?

KBC au anuntat de curand ca vor profita de orice oportunitate pe piata autohrona. Astfel, bankingul ramane principala lor tinta pe langa segmentul asigurarilor, leasing sau asset management.

Sunt sigur ca belgienii vor mai mult de la piata romaneasca. De altfel, nu este niciun secret ca la privatizarea BRD din 1998 cei de la KBC s-au inscris in competitie si au mers pana in finala, dar au iesit din cursa din diferite motive, a comentat pentru Wall-Street Bogdan Baltazar, presedinte si partener al firmei de consultanta BBP.

Tranzactia sfarsitului de an in Romania

Anul trecut, KBC a incercat sa intre pe piata locala participand la cursa pentru privatizarea BCR. Belgienii au abandonat cursa inainte de depunerea ofertelor finale.

Piata de leasing reprezinta pentru belgienii de la KBC o portita buna de intrare pe piata romaneasca. Mai mult, cred ca experienta celor de la KBC pe piata din Ungaria ii va ajuta in experienta din Romania, a declarat pentru Wall-Street Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank. Ma astept totusi ca in 3-4 ani sa asistam la o supraincalzire a pietei bancare din Romania, completeaza oficialul Raiffeisen Bank.

Vanzarea Romstal un proces lung de sapte luni

Conform declaratiilor lui Paun demersurile pentru vanzarea Romstal Leasing au fost initiate in luna mai, iar la sfarsitul lunii noiembrie au fost primite 4 oferte angajante, un jucator iesind din cursa. Ulterior, au ramas in finala KBC din Belgia si BNP Paribas Franta (institutia financiara care corespunde descrierii facute de Matei Paun)

BNP Paribas este deja prezenta pe piata autohtona in urma preluarii companiei de consumer finance Credisson si s-a lansat si pe segmentul asigurarilor.

A fost un proces de negociere ca la carte facut si foarte complet. Cu oferte nengajante, si cu un proces de due-dilligence. Sunt forte putine astfel de tranzactii din Romania cu exceptia privatizarilor, insista Matei Paun.

"Cu aceasta achizitie, KBC a facut un pas important pentru indeplinirea strategiei in Europa Centrala si de Est, cealalta piata locala pentru grup", afirma oficialii belgieni. Din experienta bancii belgiene pe pietele bancare, de asigurare si leasing, KBC se asteapta ca in noile membre ale Uniunii Europene, piata sa creasca peste medie.

Grupul financiar bancar belgian vede piata din Romania ca una dintre cele mai importante din Europa Centrala si de Est, deoarece cererea companiilor si populatiei pentru servicii financiare va inregistra o crestere semnificativa, spune KBC. "Telul KBC este de a juca rolul de conducator in diverse segmente ale pietei financiare romanesti", mai spun belgienii.

Tranzactia sfarsitului de an in Romania "Avand in vedere potentialul enorm al pietei romanesti, suntem foarte fericiti sa avem un partener puternic precum KBC, care sa asigure, in continuare, dezvoltarea companiei", a spus directorul si actionarul majoritar al Romstal Imex, Enrico Perini. Romstal Imex detine 99% din actiunile companiei de leasing.

"Ca un actionar activ, strategic, KBC este implicata in promovarea oportunitatilor de crestere si facilitarea expansiunii acestei companii de leasing", a afirmat directorul executiv al KBC, Andre Bergen. "Noi vedem Romstal Leasing ca o platforma ideala de dezvoltare suplimentara a activitatilor de broker de asigurare si finantare a consumatorilor", a mai spus Bergen. In plus, compania se potriveste modelului societatilor de leasing ale KBC din Europa Centrala, a subliniat oficialul grupului belgian.

Romstal si KBC, in cifre

Divizia de leasing a grupului Romstal a incheiat in primele zece luni ale anului contracte de 114,5 milioane euro (circa 405 milioane lei), in crestere cu 90% fata de aceiasi perioada a anului trecut si a raportat un profit de 2,42 milioane euro la noua luni. In topul Asociatiei Romane a Societatilor de Leasing (ASLR), Romstal Leasing ocupa locul cinci dupa valoarea bunurilor finantate in primul semestru al anului 2006. Compania de leasing a finantat bunuri in valoare de aproape 54,5 milioane euro.

Ink Broker si-a propus sa atinga in anul 2006 un nivel al primelor totale intermediate de peste 30 milioane lei, potrivit reprezentantilor companiei. Brokerul de asigurare reprezinta asiguratorii Allianz-Tiriac, Asiban, Asito Kapital, Asirom, Aviva, BCR Asigurari, Generali, Omniasig si Unita, arata datele comunicate de companie. In primul semestru, Ink a intermediat contracte de 15,1 milioane lei si detinea o cota de piata de 2,65% din piata brokerajului de asigurari, plasandu-se pe a zecea pozitie dupa volumul contractelor intermediate, potrivit revistei de specialitate Profil Asigurari. Compania a incheiat anul trecut cu un venit de 3,1 milioane lei si un profit net de 1,3 milioane lei. Profitul brokerului de asigurare a crescut cu 126% anul trecut comparativ cu 2004.

KBC este unul din cele mai mari grupuri financiare din Europa. Banca belgiana a incheiat primele noua luni ale acestui an cu un profit net de 2,79 miliarde euro. Reamintim ca grupul belgian KBC a fost prezent in cursa pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane, castigata in cele din urma de austriecii de la Erste Bank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri