Banca Nationala a Romaniei (BNR) va pune in circulatie, de luni, o moneda din aur, cu valoarea nominala de 500 lei si tiraj de 250 de exemplare, dedicata lui Nicolae Balcescu, figura marcanta a Revolutiei de la 1848 din Tara Romaneasca, a anuntat banca centrala intr-un comunicat.

Pretul de vanzare, fara TVA, este de 2.470 lei si nu include pretul cutiei de prezentare. Monedele din aur, dedicate lui Nicolae Balcescu, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei, potrivit comunicatului BNR.

Moneda din aur va avea o greutate de 31,103 grame, un diametru de 35 milimetri si marginea zimtata. Aversul (fata) contine, in partea superioara, stema Romaniei, la stanga si la dreapta ei anii 1848 anul Revolutiei de la 1848, respectiv 2007 anul emisiunii, deasupra, inscriptia ROMANIA, iar in partea inferioara, valoarea nominala 500 LEI si sub ea inscriptia DREPTATE SI FRATIE deviza organizatiei Fratia, se precizeaza in comunicat.

Reversul prezinta, in centru, portretul lui Nicolae Balcescu, incadrat la stanga si la dreapta de anii intre care a trait 1819 si 1852, iar sub portret inscriptia NICOLAE BALCESCU, se precizeaza in comunicat.

"Fiecare moneda din aur, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de un certificat de autenticitate, redactat in limba romana si limba engleza, semnat de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si casierul central, precum si de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice", se mentioneaza in comunicat.

Grafica monedelor din aur este protejata prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania (OSIM), iar falsificarea sau contrafacerea acestor monede constituie o infractiune si se pedepseste conform legii.

Monedele din aur din emisiunea dedicata lui Nicolae Balcescu vor fi puse in circulatie prin sucursalele bancii centrale din Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis, precizeaza BNR.

Ultima emisiune numismatica a bancii centrale a avut loc pe 3 ianuarie, cand a fost pusa in circulatie o moneda din aur, cu valoarea nominala de 500 lei, dedicata aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri