Disensiunea dintre Finante si investitorii la bursa provocata de impozitarea castigului brut in locul celui net ar putea continua si in 2007, pentru ca normele Codului Fiscal prevad plati anticipate lunare de 1% numai pentru actiunile care s-au apreciat fata de momentul cumpararii.

Persoanele fizice, care obtin castiguri la bursa in 2007, vor plati un impozit de 1% pentru fiecare tranzactie, lunar, urmand ca, in 2008, sa depuna o declaratie pe intregul portofoliu si sa plateasca un impozit pe castigul net anual.

Potrivit normelor de aplicare a Codului Fiscal, incepand din acest an, investitorii pe piata de capital vor plati, lunar, un impozit de 1% pentru actiunile care s-au apreciat fata de momentul cumpararii. Impozitul va fi calculat, retinut si virat de catre brokeri, pana pe 25 ale lunii urmatoare celei in care a avut loc tranzactia.

Impozitul de 1% este considerat plata anticipata in contul impozitului anual. La incheierea anului fiscal, investitorii depun o declaratie anuala, pana pe 15 mai 2008, pentru toate tranzactiile realizate in 2007. Pe baza declaratiei, Fiscul va emite o decizie de impunere asupra castigului net, definit ca diferenta dintre castigul si pierderea anuala, si va aplica cota de 16% pentru castigurile obtinute din actiunile detinute mai putin de un an si cota de 1% pentru cele detinute mai mult de un an. Perioada de detinere a titlurilor de valoare este evidentiata de catre intermediari, care vor preciza, la fiecare operatiune de cumparare, data intrarii acestora in portofoliu.

Normele aduc astfel clarificari modului de impozitare a castigurilor pe piata de capital, in timpul anului 2007, dupa ce, anul trecut, nu s-au facut plati anticipate in contul impozitului anual. Din aceasta cauza a fost emis, in decembrie 2006, un ordin al ministrului finantelor, prin care s-a incercat colectarea unor sume la buget, inaintea termenului de plata pentru impozitul pe castigul net anual: 15 mai.

Ordinul a nemultumit piata de capital si a dus la suspendarea, timp de o ora pe 25 ianuarie, a activitatii bursei, in semn de protest fata de Fisc. Principalul dezacord dintre investitori si Fisc vizeaza interpretarea notiunii de "castig", la plata anticipata a impozitului.

In timp ce Finantele inteleg prin castig doar tranzactiile care s-au apreciat fata de momentul cumpararii, ignorandu-le pe cele care s-au depreciat, investitorii considera ca impozitul trebuie aplicat pe diferenta, la intregul portofoliu.

Desi ordinul ministerial este valabil numai pentru anul trecut, din 2007 intrand in vigoare prevederile din norme, Finantele vor impozita castigul net abia la sfarsitul anului, continuand sa impoziteze "castigul brut" la plata anticipata lunara, informeaza NewsIn.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri