Guvernul a renuntat la initiativa de impozitare a fiecarei tranzactii in castig, criticata de jucatorii din piata de capital, si a decis ca impozitarea profitului sa fie efectuata anual, ordonanta de urgenta care modifica in acest sens Codul Fiscal fiind aprobata in sedinta de miercuri a Cabinetului.

Astfel, brokerii vor determina castigul net anual sau pierderea neta ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului trecut pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent, informeaza Mediafax.

Initial, Ministerul Finantelor a lansat in dezbatere publica un proiect care stabilea ca societatile de brokeraj trebuie sa retina un impozit anticipat de 16% pentru fiecare tranzactie pe profit, prevedere care a atras imediat nemultumirea brokerilor si investitorilor din piata de capital. Acestia au afirmat ca o astfel de masura va descuraja investitorii sa tranzactioneze si va incetini dezvoltarea bursei, si asa greoaie, si au propus revenirea la sistemul colectarii unei cote anticipate de 1%.

Atat vechiul proiect, cat si noua propunere elimina obligativitatea platilor trimestriale in ceea ce priveste impozitul pe profit.

Ulterior, presedintele Consiliului de Administratie al Bursei de Valori, Lucian Anghel, s-a intalnit cu secretarul de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea pentru a discuta pe tema noilor prevederi propuse. Dupa intalnire, Anghel a afirmat ca exista disponibilitate din partea Finantelor pentru a renunta la propunerea de impozitare pe fiecare tranzactie in castig.

Conform actului normativ, fiecare intermediar va calcula castigul/pierderea la fiecare tranzactie efectuata pentru clienti, va calcula totalul castigurilor/pierderilor pe tot anul, dupa care va transmite in forma scrisa catre fiecare contribuabil informatiile privind rezultatul tranzactiilor efectuate in cursul anului.

Ultimul pas este depunerea la Fisc a unei declaratii informative privind totalul castigurilor/pierderilor pentru fiecare contribuabil.

Legislatia actuala stabileste ca fiecare investitor pe piata de capital este obligat sa calculeze, sa declare trimestrial castigul acumulat si sa plateasca, tot trimestrial, impozitul aferent. O alta declaratie este depusa pentru intregul an, in baza acesteia urmand sa se realizeze regularizarea.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »Citește și
Setari Cookie-uri