Banca Nationala a Romaniei (BNR) a atras, luni, 35% din oferta bancilor de 5 miliarde lei sub forma plasamentelor in depozite la o luna, cu dobanda anuala de 8,00%, potrivit dealerului sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

Banca centrala a atras la licitatia de luni pentru depozitele la o luna 1,765 miliarde lei (519 milioane euro) reprezentand 35% din suma oferita de cele 21 de banci prezente la licitatie. Dupa anuntarea rezultatelor licitatiei, dobanzile la depozitele overnight (cu scadenta la 24 ore) s-au mentinut relativ constante la 7-8% pe an. Suma atrasa, luni, de BNR acopera depozitul similar de un miliard lei ce a revenit azi in piata.

"BNR nu vrea sa scada toata lichiditatea din piata, dar a atras un procent mai mare decat la ultimele licitatii. Dobanzile overnight au fost destul de ridicate, de 8,25-8,50 % pe an, ca urmare a nevoii de lichiditati din piata. Azi au iesit din piata si banii pentru titlurile emise pe 1 martie de Ministerul Finantelor si este posibil ca dobanzile sa fi crescut si din aceasta cauza", a mai spus Birle pentru NewsIn.

"Ce este important de mentionat, este nu neaparat reducerea numarului de participanti fata de saptamana trecuta, ci mai degraba, reducerea lichiditatii in piata interbancara fata de saptamana trecuta, cand oferta totala a bancilor a fost de 8 miliarde lei, in timp ce astazi am remarcat o oferta totala a bancilor de numai 5 miliarde lei, deci o reducere cu 3 miliarde lei a lichiditatii interbancare", a spus directorul executiv adjunct al trezoreriei Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel, pentru The Money Channel.

Banca centrala a atras 2 miliarde lei la licitatia de saptamana trecuta, iar suma "sterilizata" de BNR a reprezentat un sfert din oferta bancilor. BNR a refuzat sa mai atraga, din decembrie 2006, toti banii oferiti de banci la licitatiile pentru depozitele la o luna. Banca centrala a vrut ca, in acest fel, sa tempereze intrarea in tara a valutelor straine, care au dus la aprecierea rapida a leului de la sfarsitul anului trecut, sustin bancherii.

Cursul oficial afisat ieri de banca centrala, arata un nivel de 3,4006 lei/euro, respectiv o depreciere a leului cu 80 lei vechi fata de euro (0,24%), comparativ cu nivelul de la sfarsitul saptamanii trecute, cand BNR a afisat un curs de 3,3926 lei/euro. BNR a afisat, in prima parte a zilei de luni, o medie a dobanzilor overnight de 7,50% pe an la depozitele atrase (BUBID), cu 0,28 puncte procentuale mai mult decat vineri, iar dobanda medie la depozitele plasate (BUBOR) era de 8,41% pe an, cu 0,27 puncte mai mult decat la sfarsitul saptamanii trecute.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri