Bancile cumparau un euro la 3,3600 lei si il vindeau cu 3,3640 lei la finalul sedintei valutare de marti, nivel similar cu cel de luni, deoarece nivelul ridicat al dobanzilor pietei bancare a continuat sa atraga investitorii, desi banca centrala a coborat cu 0,50% dobanda cheie .

In prima ora de tranzactionare leul s-a depreciat de la 3,3650 la 3,3690 lei/euro, iar pana la mijlocul zilei cursul s-a mentinut destul de stabil intre 3,3630-3,3660 lei/euro. In a doua parte a zilei, insa, leul s-a intarit pana la 3,3550 lei/euro, iar la inchiderea sedintei valutare moneda europeana era cotata la 3,3600-3,3640 lei.

"Cursul euro/leu nu a fost foarte afectat de decizia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a micsora rata dobanzii de politica monetara de la 8,00 la 7,50% pe an", a spus analistul Credit Europe Bank Romania, Melania Hancila, pentru NewsIn. Hancila a explicat ca unul dintre motivele aprecierii monedei nationale este ca nivelul actual al dobanzilor interbancare este suficient de ridicat cat sa atraga investitorii. "Rata dobanzii de politica monetara avea un rol mai mult simbolic in ultima vreme, asa ca era de asteptat sa nu influenteze foarte mult piata valutara", a mai spus Hancila. Ea a adaugat ca se asteapta ca leul sa continue sa se aprecieze in perioada sarbatorilor de Pasti, odata cu intrarea in tara a banilor de la romanii care lucreaza in strainatate.

Pentru moneda americana, banca centrala a afisat, marti, un curs oficial de 2,5229 lei/dolar, cu 0,33% mai putin pentru un dolar fata de luni, cand era de 2,5313 lei/dolar. Pe pietele internationale, moneda americana a oscilat intre 1,3320 si 1,3356 dolari/euro, iar in jurul orei 17:00, ora Romaniei, dolarul era cotat la 1,3341 dolari/euro.

Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de marti un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 6,94% pe an, fata de 7,50% la sfarsitul saptamanii trecute, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a scazut la 7,92% pe an de la 8,53% pe an, cat era luni.

"Dobanzile interbancare au scazut inca din prima parte a zilei la 7,00-7,75% pe an de la 7,50-8,25% cat erau luni seara, ca urmare a deciziei BNR de a micsora rata dobanzii de politica monetara, iar pana la sfarsitul zilei au coborat la 6,50-7,50% pe an", a mai spus Hancila.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri