Evolutia foarte buna a fondurilor deschise, in 2004, a sporit atractivitatea acestora pentru investitori. Cei care au optat pentru o expunere mai mare la piata bursiera au avut cel mai mult de castigat, castigurile fiind de 3-4 ori mai mari decat media dobanzilor bancare. Astfel, investitorii in fonduri deschise au obtinut, anul trecut, beneficii de la 15,52 la suta, mergand pana la 62,91 la suta. Fondurile au avut o evolutie buna si in primul trimestru al anului 2005, diferentele de performanta intre fondurile de actiuni si cele diversificate mentinandu-se relativ echilibrate, la aceasta situatie ajungandu-se dupa caderea pietei bursiere in luna martie, se arata intr-un raport al SSIF Intercapital Invest privind performantele fondurilor de investitii pe primul trimestru al anului in curs.

Indicele Fondurilor Mutuale a avut o evolutie crescatoare pana la sfarsitul lunii februarie, atingand un maxim de 8.966,53 puncte in data de 28 februarie, in crestere cu 8,71 la suta fata de inceputul anului. Scaderea fondurilor de actiuni si a celor diversificate a dus la o depreciere a indicatorului in martie, fiind sustinut insa de ponderea mare a fondurilor monetare, aprecierea fata de inceputul anului reducandu-se pana la 4,10 la suta la sfarsitul lunii.

Performantele cele mai bune au fost obtinute anul trecut de fondurile de actiuni, acestea fiind, de altfel, si cele care au atras in prima parte a anului 2005 si cel mai mare volum de active. Fondurile de actiuni sunt pe primul loc si la numarul de investitori nou-intrati pe piata in acest an, acesta crescand cu 43,94 la suta fata de sfarsitul anului 2004, in timp ce la toate celelalte categorii de fonduri acest numar a scazut. Atractivitatea sporita a fondurilor mutuale a facut ca nu mai putin de patru banci, care pana acum nu au fost prezente pe aceasta piata, sa anunte lansarea de fonduri deschise de investitii in acest an, respectiv Raiffeisen, HVB, Transilvania si Finansbank.

Alte banci au intentii similare. Astfel competitia se anunta tot mai intensa in viitor, lucru care va fi benefic pentru investitori. Activele totale ale fondurilor deschise membre ale Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) au crescut de la 2.099 miliarde in 2004 la 2.556 miliarde in martie 2005.

Caderea Bursei in martie a dus la cresterea activelor la fondurile de venit fix cu 16,16 la suta

Piata este dominata de fondurile monetare, acestea detinand in total o cota de peste 51 la suta. In cadrul fondurilor monetare, Fondul Simfonia detine o cota de piata de 90 la suta.

Pe locul al doilea in ceea ce priveste activele aflate in administrare se regasesc fondurile diversificate, cu o cota de piata de 22,88 la suta, urmate de fondurile orientate catre piata titlurilor cu venit fix si obligatiuni, cu o pondere de 13,11 la suta. Fondurile de actiuni, desi sunt cele mai performante, au o cota de piata totala de 12,86 la suta, cea mai mica dintre tipurile de fonduri deschise prezente pe piata romaneasca. De la inceputul acestui an, volumul total al activelor aflate in administrarea acestora a crescut cu 19,27 la suta pana la un nivel de 2.504 miliarde lei.

Conform raportului citat, se observa o evolutie crescatoare in primele luni ale anului, urmata de o scadere a activelor in luna martie pentru fondurile diversificate si de actiuni, mai accentuata in cazul fondurilor de actiuni datorata scaderii generale a pietei bursiere. Dupa ce la sfarsitul lunii februarie activele administrate de fondurile de actiuni au crescut cu peste 100 la suta, in luna martie acestea au avut o scadere de 16,60 la suta ramanand, totusi, in crestere cu 71,53 la suta fata de inceputul anului. In cazul fondurilor diversificate, variatiile de activ au avut o dinamica mai scazuta.

Daca la sfarsitul lunii februarie, acestea ajunsesera la o crestere de 28,99 la suta fata de inceputul anului, in martie revenirea a fost de numai 3,67 la suta. In acelasi timp, se observa o crestere importanta a activelor in martie la fondurile de venit fix, unde volumul activelor a crescut in aceasta luna cu 16,16 la suta, si cu 29 la suta fata de inceputul anului. Fondurile monetare au cunoscut o crestere a activului din dobanzi si din intrari de capital de peste 52 de miliarde lei, in crestere insa cu numai 7 la suta fata de inceputul acestui an.

Pe ansamblul fondurilor deschise, cresterea activelor in primele 3 luni se situeaza la nivelul de 19,27 la suta. Eugen Voicu, vicepresedintele UNOPC, arata ca randamentul unui fond de tip monetar, in 2005, va fi de 7-8 la suta, 10-11 la suta pentru fondurile de obligatiuni, 14-16 la suta pentru fondurile diversificate si 25-30 la suta pentru fondurile de actiuni. Acesta avertizeaza, insa, ca estimarile sunt orientative, fiind foarte posibil ca unele fonduri sa le depaseasca, iar altele sa nu le realizeze.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri