Cele mai valoroase detineri ale Societatilor de Investitii Financiare (SIF-uri) sunt actiunile la Banca Comerciala Romana (BCR) si Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) SocGen, de unde provine 85% din valoarea totala a dividendelor pe care le obtin SIF-urile din toate participatiile, spune Erste
Exista o prapastie intre valoarea detinerilor minoritare in banci si valoarea celorlalte companii din portofoliul SIF-urilor. Multe dintre detinerile SIF-urilor nu au, cel putin deocamdata, un potential de dezvoltare, cea mai mare parte a acestora fiind plasamente in companii neinteresante, arata raportul de tara.

Cu toate acestea, pe langa detinerile in banci, fiecare SIF are cateva pachete de actiuni valoroase, multe nelistate si chiar majoritare, mai ales SIF Muntenia si SIF Transilvania. Cu toate acestea, exista o mare diferenta intre valoarea detinerilor minoritare la banci si a altor companii din portofoliul SIF-urilor. "Prin urmare, SIF-urile pot fi considerate vehicule de investitii in sistemul bancar romanesc", se mai arata in raportul publicat de Erste si BCR.

"Fiecare SIF are cateva sute de detineri, insa cele mai valoroase active sunt partile minoritare detinute din BRD Société Générale si din Banca Comerciala Romana (BCR). Fiecare SIF detine cate 6% din BCR, cu exceptia SIF Oltenia, care detine 6,1175% din BCR si cel putin 5% din BRD. De asemenea, SIF-urile mai au detineri la Banca Transilvania si Bancpost. La sfarsitul lui 2006, BT avea o cota de piata de 4,7% si Bancpost avea 4,5%, in termeni de active", potrivit raportului de tara publicat de BCR si Erste, citat de NewsIn. "Nu exista o strategie clara referitoare la portofoliile SIF pentru termen lung sau despre structura tintita pentru aceste portofolii ca obiective strategice", spun analistii grupului financiar Erste.

Pachetele minoritare detinute la banci reprezinta cel putin 65% din valoarea ajustata a activelor. Previziunile pozitive pentru SIF-uri se explica mai ales prin potentialul de dezvoltare in cadrul sistemului bancar romanesc, in conditiile in care estimarile de crestere anuala pentru urmatorii trei ani sunt intre 20 si 25%, se mai precizeaza in raportul bancar.

Banii obtinuti din vanzarea detinrilor vor fi principalele surse de venit in urmatorii cativa ani si vor reprezenta cel putin 50-60% din veniturile totale. Cheia cresterii profiturilor SIF-urilor este in aceste vanzari, insa nu exista prea multe companii care pot genera venituri atat de importante. SIF Moldova se afla, din acest punct de vedere, intr-o pozitie mai dificila, in timp ce SIF Transilvania si SIF Muntenia au cateva detineri care pot genera castiguri importante de capital in urmatorii ani. Imprevizibilitatea veniturilor din vanzarea detinerilor induce volatilitatea profitului net raportat de SIF-uri.

Banii din dividendele primite de la detinerile lor au reprezentat, pana in prezent, marea parte a veniturilor, insa estimarile indica o scadere usoara a ponderii acestora in viitor, potrivit raportului Erste. in ciuda investitiilor facute in ultimii cativa ani in cateva companii, acestea nu au contribuit semnificativ la totalul primit de SIF-uri din dividende.

Prin urmare, spune raportul Erste, valoarea dividendelor primite de la BRD Société Générale si BCR a reprezentat peste 85% din divedendele primite de la toate companiile in care SIF-urile detin actiuni. Potrivit aceluiasi raport, dobanzile vor reprezenta sub 1-1,5 milioane de euro din veniturile SIF-urilor in urmatorii ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri