Jumatatea acestui an ar putea fi inceputul unui nou val de investitii ale fondurilor cu capital de risc, in contextul in care numarul afacerilor romanesti interesante este in crestere. Ziua de ieri a incheiat o saptamana cu adevarat ‘nebuna’ pe piata locala a fuziunilor si achizitiilor (M&A) prin anuntul care a confirmat ca fondul de investitii administrat de Middle Europe Investment (MEI) a preluat 49% din lantul de magazine de imbracaminte Tina R, pentru care s-au platit trei milioane de euro.

Tranzactia, care evalueaza compania Tina R la peste sase milioane de euro, urmeaza celor doua tranzactii realizate vineri pe piata deal a Bursei de Valori Bucuresti prin care grupul Cadbury Schweppes a cumparat 93,2% din Kandia Excelent de la actionarii majoritari ai firmei, Axis Investments si Meinl Bank, pentru 99,5 milioane de euro. Mai mult, alte trei 'dealuri' (doua din Internet si unul din zona serviciilor medicale) au fost confirmate in ultimele sapte zile.

Actionari noi, alte obiective strategice

Restructurarea si finantarea reprezinta doua efecte imediate ale intrarii unori fonduri de private equity in actionaratul unei companii, iar in cazul Tina R si Kandia Excelent, atat fondul olandez de investitii Middle Europe Oportunity Fund II N.V, cat si gigantul Cadbury au planuri concrete de viitor.

In cazul Tina R, aceasta infuzie de capital va ajuta compania sa creasca în urmatorii trei ani pana la masa critica necesara unei listari de succes printr-o oferta publica la Bursa, a declarat Rares Jianu, directorul general al companiei. Planurile Tina R vizeaza deschiderea a 30 de magazine, consolidand astfel pozitia de lider in domeniul comertului cu imbracaminte de dama din Romania pentru segmentul de varsta 20-30 ani.

Vanzarile Tina R au crescut, in primul trimestru al acestui an, cu 28% fata de cele realizate in aceeasi perioada a anului trecut. Reprezentantii companiei estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de sase milioane euro. Retailerul de imbracaminte a avut, anul trecut, o cifra de afaceri de peste patru milioane euro, insemnand o crestere cu peste 20% fata de anul 2005 si o rata a profitului de aproximativ 10%.

Noul proprietar al companiei Kandia Excelent, Cadbury Schweppes, doreste sa valorifice oportunitatile de comert oferite de piata dulciurilor din Romania si sa devina cel mai puternic producator pe acest segment, dupa preluarea a 93,3% din capitalul companiei romanesti, a declarat directorul pentru Europa Cadbury Schweppes, Ignasi Ricou.

"Romania reprezinta o piata excelenta pentru noi si, pentru moment, dorim sa consolidam ce am gasit la Kandia-Excelent. Vrem sa consolidam planurile de investitii, dar si brandurile, pe care abia asteptam sa le adaugam la portofoliul nostru", a spus Ignasi Ricou.

Acesta a precizat ca nu se poate discuta înca despre o eventuala listare a Cadbury Schweppes la Bursa de Valori Bucuresti.

"Este prea devreme sa discutam despre listarea la bursa sau despre o schimbare de nume. Sigur lucru cert este ca vom continua cu echipa actuala, dar utilizand experienta noastra", a enuntat Ignasi Ricou.

Clinicile private, o noua tinta a fondurilor de investitii

In acest an, mai multe companii de servicii medicale au facut obiectul unor tranzactii semnificative cu capital de risc. Dupa ce fondul de investitii 3i, unul dintre marile fonduri de investitii, a preluat un pachet minoritar semnificativ la compania privata Centrul Medical Unirea (CMU), alte businessuri cu servicii medicale au confirmat ca sunt vanate de gigantii de private equity.

Citeste si:

Tot saptamana trecuta, fondul de investitii cu capital privat de risc Gemisa a cumparat un pachet de 45% din actiunile companiei de servicii medicale Diagnosis pentru 1,5 milioane de euro si estimeaza ca firmele din portofoliu vor inregistra anul acesta afaceri de peste 25 milioane de euro.

In urma acestui deal, actionarii companiei sunt Gemisa Investments - 44,9% si fondatorii companiei Ionescu Dan - 20% si Manea Cristina -14,1%. Restul actionarilor sunt persoane fizice, printre care si directorul general al Gemisa, Dragos Rosca, cu 5% din capital.

“Acesta tranzactie subliniaza interesul si angajamentul fondului Gemisa Investments fata de sectorul serviciilor medicale, domeniu in care intentionam sa alocam investitii importante si in viitor“, a declarat Dragos Rosca, CEO Gemisa Investments.

Diagnosis va investi in urmatorii trei ani nu mai putin de cinci milioane de euro pentru a deschide noi clinici in Bucuresti, un centru de excelenta in imagistica si a se extinde la nivel national.

eJobs si Neogen au deschis balul pe Internet

Ultima saptamana a fost dominata de stirea care confirma ca fondul american de investitii Tiger Global Management, impreuna cu un alt fond de investitii, olandez, au achizitionat un pachet minoritar de actiuni al companiei Neogen, care administreaza site-ul de recrutare online bestjobs.ro. Acelasi fond american de investitii a preluat o participatie de 30% la eJobs Group, care detine site-ul eJobs.ro, platind 4,2 milioane de euro. Valoarea ambelor tranzactii a depasit 10 milioane euro.

Astfel, segmentul site-urilor de recrutare online, dominat de jucatorii eJobs si Bestjobs, a devenit o tinta predilecta a fondurilor internationale de investitii.

Cifra de afaceri a companiei eJobs va ajunge anul acesta la 3 milioane de dolari (2,3 milioane de euro), de trei ori mai mare decat in 2006. Pentru acest an Liviu Dumitrascu, CEO eJobs, mizeaza ca valoarea pietei de recrutare online va depasi 5 milioane de dolari. eJobs este primul site de recrutare online din Europa de Est, fiind lansat inca din 1999.

Gigantii de private equity ridica miza pe Romania

Private equity-ul ramane o zona in care se pot obtine randamente uriase, iar cele “mai proaspete” exituri din companii romanesti ne confirma aceasta tendinta. De exemplu, randamentul obtinut de vanzatorul La Fantana - fondul de investitii Oresa Ventures, care a investit 8 milioane euro in La Fantana, din 2001 pana in prezent. Dupa un calcul simplu, in sase ani suedezii de la Oresa si-au inmultit banii de peste patru ori, insa mai era loc de crestere a randamentului dovada fiind faptul ca tot un fond de investitii, Innova Capital, a achizitionat pachetul majoritar de actiuni al companiei La Fantana.

Sa ne asteptam astfel la un val de intrari de fonduri ale companiilor de investitii? In mod cert, un prim semn ne arata apetitul investitorilul financiari pentru alte ‘dealuri’ pe piata locala: in ultimele 12 luni, acestia si-au vandut participatiile la companiile pe care le detineau in Romania datorita incheierii duratei de viata.

De curand, compania americana de management al fondurilor AIG Capital Partners a anuntat ca intentioneaza sa investeasca cel putin 150 milioane de euro in Romania, prin intermediul fondului de investitii AIG New Europe Fund II, domeniile vizate fiind cel al bunurilor de consum si telecom. Zis si facut. Dupa numai cateva ore de la acest anunt, firma americana a confirmat preluarea companiei romanesti de servicii de televiziune digitala, Digital Cable Systems (DCS), printr-o tranzactie sub forma de majorare de capital de 45 de milioane de euro.

Practic, gigantul financiar a devenit proprietarul a peste 40% din actiunile compania care detine platforma digitala de televiziune prin satelit Max TV, astfel incat dimensiunea dealului a uimit specialistii din telecom.