Leul a pierdut in august peste 11 bani (3,6%) in fata euro pana la 3,2719 lei/euro in ultima zi a unei luni marcate de turbulente majore pe pietele internationale, afectate de criza pietei americane a creditelor ipotecare, care i-au impins pe investitori sa-si reduca plasamentele in tarile emergente, comenteaza NewsIn.
Banca centrala afisase in ultima zi a lunii iulie un curs oficial de 3,1582 lei/euro.

In ultima zi a lunii august, leul a pierdut mai mult de un ban fata de euro raportat la ziua precedenta pana la 3,2719 lei/euro, marcand o depreciere saptamanala de 0,37%, pe fondul mentinerii incertitudinii investitorilor din marile piete cu privire la deznodamantul crizei creditelor si la deciziile bancilor centrale americane (Federal Reserve) si europene (BCE) din prima parte a lunii septembrie.

Leul a avut in mare parte o evolutie similara cu a celorlalte monede din regiune, precum zlotul, forintul sau lira turceasca, care s-au intarit sau depreciat in tandem, in functie de revenirea sau disiparea increderii investitorilor de pe marile piete.

Un indicator al revenirii sau, dimpotriva, al absentei optimismului investitorilor cu plasamente semnificative pe pietele emergente, inclusiv Romania, a fost evolutia cotatiei yenului, in care se imprumuta cei implicati in tranzactii de tip "carry trade" pentru a face plasamente apoi pe monede "emergente".

Intarirea monedei japoneze, cu randament foarte mic, este un semnal al revenirii apetitului pentru risc al investitorilor internationali, in timp ce deprecierea sa arata aversiune pentru risc.

Yenul s-a intarit in prima parte a lunii fata de euro, ajungand la o cotatie maxima de 152,74 yeni/euro in 17 august, fata de 163,59 yeni/euro in ultima zi a celei de-a saptea luni. In a doua jumatate din august, yenul a pierdut insa teren si a incheiat luna la 159,25 unitati/euro, ramanand totusi in castig de 2,65% fata de finalul lunii precedente. Fata de dolar, yenul a castigat in august circa 2,7%, de la cotatii de circa 119 unitati/dolar la finalul lunii iulie pana la putin peste 116 yeni/dolar vineri seara.

Dupa ce recuperase aproape doi bani fata de moneda europeana in saptamana anterioara pana la 3,2599 lei/euro pe 24 august, leul s-a intarit usor si s-a mentinut aproape de 3,25 lei/euro pana la finalul intervalului 27-31 august, cand a pierdut teren pana la cotatii de peste 3,27 unitati/euro, apropiate de minimul ultimelor doua luni fata de euro. Cursul oficial afisat vineri, 31 august, de Banca Nationala a Romaniei (BNR) - de 3,2719 lei/euro - a fost si minimul saptamanii pentru leu in raport cu moneda unica europeana.

Ultimele tranzactii de vineri seara de pe piata valutara romaneasca se realizau la nivelul de 3,2650-3,2700 lei/euro, cu circa un ban mai mult decat joi seara. Sedinta din ultima zi din august a fost de altfel marcata de fluctuatii mai mari de curs decat in zilele precedente, iar leul s-a indepartat de tendinta celorlalte monede din regiune, pierzand teren in fata euro.

Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat saptamana aceasta cu 0,66% fata de euro, de la 1,3615 dolari/euro, cat era cotat euro pe 24 august, la 1,3705 dolari/euro pe 31 august, dupa cum arata datele Bancii Centrale Europene (BCE).

Cursul afisat vineri de BNR arata o usoara apreciere a monedei nationale, cu 48 lei vechi (0,2%) fata de dolar, de la 2,3982 lei/dolar, cat era pe 24 august, la 2,3934 lei/dolar.

Leul a pierdut insa in august aproape noua bani (3,87%) fata de moneda americana, de la 2,3043 unitati/dolar in 31 iulie.

Cotatia monedei nationale fata de dolar a fluctuat in intervalul 24-31 august cu mai putin de doi bani, cu mult mai putin decat in cele doua saptamani anterioare, cand cotatiile au fluctuat cu noua, respectiv patru bani.

BNR a atras, pe 27 august, 1,5 miliarde lei in depozite la doua saptamani la o dobanda anuala medie de 6,71% si o dobanda maxima de 6,84% pe an, dar cursul leului nu a fost influentat foarte mult de aceasta licitatie.

Dobanzile de pe piata monetara interbancara la depozitele overnight (pentru o zi) au fluctuat foarte putin in aceasta saptamana, intre 5-7%, dupa ce pe 23 august a fost data scadenta pentru constituirea rezervelor minime obligatorii. La sfarsitul saptamanii, dobanzile overnight erau de 5,5-6% pe an, ca urmare a nivelului ridicat al lichiditatii din piata, iar bancile asteaptau licitatia de luni organizata de BNR pentru depozitele pe doua saptamani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri