Analistii grupului financiar UniCredit, cu cea mai extinsa prezenta in estul Europei, si-au revizuit in urcare estimarea pentru inflatia din Romania de la finalul acestui an la 5,2%, peste tinta BNR, care va mentine totusi dobanda cheie la 7% in urmatoarea sedinta, arata un raport al grupului.
UniCredit estima in ultimul raport publicat in 4 octombrie ca inflatia de la finalul acestui an se va situa la 4,2%, usor peste tinta de 4% a bancii centrale, dar in interiorul intervalului de plus sau minus 1% care incadreaza tinta.

Inflatia anuala a urcat in ultimele doua luni de la 4% in iulie pana la 4,96% in august si la 6,03% in septembrie, cu 1% peste pragul superior al intervalului de plus sau minus 1% care incadreaza tinta de 4% a bancii centrale pentru finalul anului.

Cauza principala a puseului inflationist din ultimele doua luni a fost cresterea preturilor la alimente, ca urmare a recoltelor slabe. "Tendinta de crestere a preturilor volatile pe plan international va mentine presiunile inflationiste la un nivel ridicat pana la finalul anului, determinand o revizuire in sus a prognozei noastre privind inflatia la finalul anului la 5,2%, usor peste pragul superior al intervalului tintit de banca centrala", se arata in raport.

Inflatia estimata de analistii UniCredit pentru decembrie 2007 ar insemna insa o temperare a inflatiei fata de septembrie, ultima luna pentru care exista statistici disponibile, sustinuta si de stoparea deprecierii cursului de schimb al leului si chiar o usoara apreciere pana la 3,32 lei/euro, de la nivelul actual, de 3,34 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri