Norma se refera la calculul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile de pensii obligatorii si este emisa in aplicarea Legii 411/2004 referitoare la fondurile de pensii de pe pilonul II, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Comisia a dezvoltat un model matematic de provizionare pentru a cuprinde un nivel de complexitate a structurii obligatiilor posibile. Astfel, norma reglementeaza calculul actuarial al provizionului tehnic, modul de constituire al provizionului, statutul provizionului tehnic si al activelor necesare acoperirii acestei obligatii, precum si obligativitatea constituirii acestui provizion, pentru fondurile de pensii administrate privat, de catre administratorii acestora, se arata intr-un comunicat al CSSPP.

Provizionul tehnic se constituie pentru acoperirea riscurilor aferente garantiei investitionale minime, obligatorii, stabilita prin lege si, dupa caz, a riscurilor aferente garantiilor suplimentare pe care si le asuma administratorii, prin prospectul schemei de pensii.

Aceste garantii suplimentare pot fi reprezentate prin masuri de protectie impotriva riscurilor biometrice prin garantarea unui beneficiu, respectiv garantarea unui nivel minim stabilit al beneficiului sau prin garantii cu privire la performantele investitiei, suplimentare celor stabilite de lege.

Garantiile cu privire la performantele investitiei sunt valabile si pentru cazul incetarii premature a contractului, ca urmare a decesului, invaliditatii sau transferului, dar si pentru cazul modificarii, suspendarii sau incetarii contributiilor la fond.

Totodata, norma contine prevederi si pentru transferurile intre fonduri. Astfel, daca valoarea activului personal al participantului la momentul transferului este mai mica decat valoarea garantata prin lege, diferenta va fi acoperita din provizionul tehnic constituit de administratorul de la care acesta se transfera. Transferul sumei din provizionul tehnic se va face in contul colector al noului fond, in numele participantului transferat, in aceeasi zi in care se efectueaza transferul activului personal al respectivului participant.

Activele necesare acoperirii provizionului tehnic provin din resursele proprii ale administratorului. De asemenea, valoarea activelor care acopera provizionul tehnic va fi intotdeauna cel putin egala cu suma rezultata din calculul provizionului tehnic.

Investirea acestor active se va face conform naturii si duratei platilor viitoare asteptate, urmand sa fie astfel diversificate pentru a se evita concentrarea pe un singur emitent sau grup de emitenti si acumularea de risc pe portofoliu, cu respectarea regulilor stabilite prin norma.

Calculul provizionului tehnic se efectueaza si se certifica de catre un actuar, in conformitate cu prevederile legii, pe baza metodelor si cu respectarea principiilor stabilite prin norma si va fi inclus in raportul actuarial anual, alaturi de opinia actuarului privind adecvarea nivelului provizionului tehnic.

Calculul si constituirea provizionului tehnic se efectueaza anual sau ori de cate ori CSSPP considera necesar, in urma activitatii de supraveghere si control.

Datele biometrice folosite pentru calculul provizionului tehnic se bazeaza pe ultimele date publicate de catre Institutului National de Statistica (INS), respectiv pe datele furnizate de surse indicate de catre CSSPP, tinandu-se cont de specificul de gen, principalele caracteristici ale grupului de participanti, ale prospectelor schemelor de pensii administrate privat si de evolutia prevazuta pentru riscurile relevante, se mai arata in comunicatul de presa.

Norma privind calculul actuarial al provizionului tehnic pentru fondurile de pensii administrate privat a fost transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila si pe pagina de internet a CSSPP.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri