Campania de aderare initiala la pensiile private obligatorii (pilonul II) s-a incheiat, joi, fara adoptarea normei de colectare la sistem si fara nici o garantie din partea administratorilor a unui randament pentru contributiile participantilor la acest sistem de pensii.
"Dupa doi ani de la demararea sistemului vom calcula un randament mediu al fondurilor de pensii si vom prevede intr-o norma un randament mediu al fondurilor. Acest randament mediu va reflecta politica investitionala a administratorilor", a declarat, potrivit NewsIn, Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Romanii au putut adera la un fond de pensii private obligatorii (pilonul II) pana joi, 17 ianuarie 2008, urmand ca cei care nu au optat pentru un fond de pensii sa fie distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

Fondurile de pensii nu sunt de acord cu o garantare a randamentelor cu rata inflatiei, principalul lor argument fiind ca acest sistem nu se aplica nici in alte tari ale Europei. Membrii societatii civile vor o garantare cu rata inflatiei si avanseaza ca solutie emiterea de titluri de stat corelate cu indicele inflatiei.

Casa Nationala de Pensii (CNPAS) a validat aderentii raportati de fondurile de pensii in perioada 15 decembrie 2007 - 7 ianuarie 2008, care ridica la 3,18 milioane numarul romanilor care si-au ales un fond de pensii pe pilonul II, potrivit datelor publicate pe site-ul institutiei.

Cei care au dreptul de a opta pentru a contribui la un fond de pensii autorizat pe pilonul II nu vor suporta costuri suplimentare. O parte din contributia de 9,5% care este acum retinuta si virata de angajator in conturile statului va ajunge la administratorul privat pe care l-au ales.

Daca in 2008 numai echivalentul a 2% din salariu va ajunge la fondul de pensii, procentul va creste cu cate 0,5 puncte pe an pana cand va ajunge la nivelul de 6%. Administratorii nu pot promite si nici nu pot garanta randamente, potrivit legislatiei. Prevederea a fost introdusa pentru a proteja romanii de promisiuni nerealiste.

CSSPP a autorizat 18 administratori de fonduri de pensii private obligatorii: Pensia Viva (administrat de Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat), AZT Viitorul Tau (administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat si a Fondurilor de Pensii Facultative), ING (ING Fond de Pensii), Aripi (Generali Fond de Pensii), Vital (BT Aegon Fond de Pensii), OTP (administrat de OTP Fond de Pensii), BRD (administrat de BRD Fond de Pensii), AIG (AIG Fond de Pensii), Interamerican (Interamerican Fond de Pensii), Prima Pensie (administrat de Prima Pensie - Fond de Pensii), Fondul de Pensii Administrat Privat Omniforte (Omniasig Pensii – Societate de administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat), Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, (BCR Administrare Fond de Pensii), Fondul de Pensii Administrat Privat Bancpost (Bancpost Fond de Pensii) si Fondul de Pensii Administrat Privat KD (gestionat de KD Fond de Pensii), Alfa (administrat de AG2R Fond de Pensii), Marfin (adiministrat de Marfin Fond de Pensii), Fiducia (administrat de MKB Romexterra Fond de Pensii) si Zepter (administrat de Zepter Fond de Pensii).

Dupa primile sapte raportari, ING a ajuns la 1,066 milioane aderenti (33,54% din piata), locul secund fiind ocupat de Allianz-Tiriac, cu 798.753 participanti (25,13% din piata) atrasi de la startul campaniei, iar pe locul al treilea se situeaza Generali, cu 301.906 participanti (9,50% din piata), potrivit datelor publicate de Casei Nationale de Pensii CNPAS).

Pe locul patru se afla Aviva Fond de Pensii, care a raportat 247.563 de participanti (7,79% din piata) in timp ce urmatoarele doua locuri sunt ocupate de Interamerican Fond de Pensii, cu 196.190 aderenti si o cota de piata de 6,17%, urmata de AIG Fond de Pensii cu 192.503 participanti si 6,06% cota de piata.

Pensiile private din pilonul II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optionale pentru cei intre 35 si 45 de ani. Potrivit legii, fiecare potential client al sistemului trebuie sa semneze un singur contract de aderare la un singur fond, in care isi va economisi contributiile.

ING Fond de Pensii si Allianz Tiriac Fond de Pensii, primii doi administratori de pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), sunt interesanti de marirea pragului de investitii in titluri imobiliare si fonduri mutuale, au declarat pentru NewsIn presedintii celor doua companii.

Firmele de brokeraj de pensii si agentii de marketing au fost cei mai castigati in urma campaniei de aderare. Astfel, brokerii au ridicat substantial nivelul comisionului in doar cateva zile de la inceperea campaniei in care romanii isi pot alege un fond obligatoriu, pana la 60-80 de euro in cazul companiilor de brokeraj. Din aceasta suma, intre 20 si 40 de euro urmeaza sa fie incasati de angajatii firmelor de brokeraj de pensii, care strang semnaturile.

Agentiii de marketing si-au ridicat si ei pretentiile pana la 35 de euro pe semnatura atrasa pentru un fond de pensii de pe pilonul II, spun jucatorii din piata. Acestia estimeaza ca in cele patru luni de campanie de atragere de semnaturi pentru fondurile de pensii private obligatorii, se vor plati peste 100 milioane de euro pentru comisioanele brokerilor si agentilor de marketing.

Comisioanele practicate de administratorii pensiilor private obligatorii sunt fixe pana la un anumit numar de semnaturi, dupa care ele cresc, insa nu semnificativ, in functie de numarul de participanti atrasi si de politica firmei respective.

Fiecare semnatura ii costa pe administratorii de fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) intre 15 si 80 de euro, in functie de companie si de numarul de participanti atrasi, cele mai substantiale comisioane fiind cele platite firmelor de brokeraj, potrivit jucatorilor din piata.

Fonduri controlate de trei banci au acumulat, in total, 8,43% din piata. Astfel, BCR Administrare Fond de Pensii a strans 95,491 de aderenti si o cota de piata de 3%, BT Aegon Fond de Pensii a raporat 95.322 semnaturi cu o cota de piata de 3%, in timp ce BRD Fond de Pensii a atras 77.314 participanti, ce reprezinta 2,43% din piata.

Trei fonduri de pensii private obligatorii - AG2R, Marfin si Zepter - au strans, fiecare, mai putin de 1.000 de aderenti, in timp ce MKB Romexterra a ajuns la 1.547 aderenti.

Omniasig Pensii Private a raportat 49.039 de aderenti, Bancpost Fond de Pensii - 18.606, OTP Fond de Pensii - 17.334, Prima Pensie Fond de Pensii - 16.016 - si KD Fond de Pensii - 4.095.

Vicepresedintele Romanian American Enterprise Fund, Horia Manda, considera ca demararea pilonului II va stimula bursa din Romania, care inca nu a "decolat".

Horia Manda considera ca este nevoie de cativa ani pentru ca pilonul II sa conduca la o crestere a pietei de capital, asa cum s-a intamplat in Polonia. El a mentionat ca legislatia din alte state din Europa avea prevazut ca mai putin de 10% din active sa fie investite pe pietele de capital din strainatate, spre deosebire de legislatia din Romania, care nu impune o astfel de conditie. O astfel de lege ar fi condus la o dezvoltare accelerata a bursei din Romania, considera Manda.

Administratorii de pe pilonul II vor investi in titluri de stat, obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale (BERD, BIRD), actiuni listate, instrumente ale pietei monetare, obligatiuni corporatiste, titluri de participare emise de organisme de plasament colectiv, valori mobiliare si obligatiuni munincipale.

Pensiile private din pilonul II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optionale pentru cei intre 35 si 45 de ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri