Leul a scazut foarte puternic, iar bursa aproape ca se prabuseste. Ieri, vreme de cateva minute, leul a depasit nivelul record al ultimilor trei ani, de 3,75 lei/euro.

Leul a pierdut, spre finalul sedintei de ieri, peste cinci bani fata de inchiderea de vineri seara, pana la un nivel de 3,74 lei/euro, dupa ce cursul urcase, in jurul orei 16:00, la un maxim al zilei de 3,7465, nivel nemaiatins de aproximativ trei ani, sustin dealerii.

Cursul de referinta anuntat ieri de banca centrala a fost de 3,7202 lei/euro, in urcare cu 0,62% fata de cursul de referinta anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), deprecierea fiind determinata de scaderile inregistrate de toate monedele tarilor din regiune si de caderea burselor internationale.

"Se pare ca tensiunea din regiune s-a mai relaxat spre sfarsitul sedintei de luni, insa evolutia pietelor financiare din zona ramane imprevizibila. Marjele intre vanzarea si cumpararea pe piata interbancara s-au largit, ceea ce arata prudenta jucatorilor. Este posibil sa asistam la o revenire a leului, avand in vedere cat de rapida a fost miscarea din cursul acestei sedinte. Chiar daca moneda nationala va continua sa se deprecieze, miscarea va fi, probabil, mai lenta decat aceasta", a declarat dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, potrivit NewsIn.

Actiunile listate la BVB s-au depreciat cu agresivitate, in prima sedinta bursiera a saptaminii, in ton cu cele intamplate pe pietele externe, toti indicii Bursei de la Bucuresti suferind pierderi de peste 4%, in timp ce lichiditatea a crescut cu 24%, la 59,08 milioane lei (15,98 milioane euro).

Pierderile din sedinta de luni a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-au corelat cu scaderile inregistrate pe principalele piete din Europa, care afisau deprecieri serioase la inchiderea sesiunii de tranzactionare de la Bucuresti. Indicele Bursei londoneze (FTSE) pierdea la orele 15:30 circa 4%, pana la 5,666 puncte, indicele pietei franceze, CAC40 scadea cu 5,41%, la 4,817 puncte, in timp ce indicele Bursei de la Frankfurt, DAX, se prabusea cu 5,34%, la 6,923.

"In aceste momente piata este dominata de sentimente, mai putin de ratiune, iar pesimismul s-a accentuat dupa discursul lui Bush de vineri, pentru ca ulterior toate pietele sa inceapa sa scada," a declarat, potrivit NewsIn, Alin Brendea, analist Prime Transaction.

Bursele din Asia au trecut luni printr-o noua degringolada generalizata, investitorii fiind dezamagiti de planul presedintelui american, George W. Bush, de relansare a economie americane, in timp ce bursele din Europa au deschis de asemenea sedintele cu scaderi considerabile.

La Tokyo, a doua piata financiara a lumii, indicele Nikkei incheia sedinta bursiera in scadere cu 3,86%, reprezentand cel mai scazut nivel atins in ultimele 27 de luni.

Lichiditatea pietei principale a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) s-a ridicat luni la 59,08 milioane lei (15,98 milioane euro), in crestere cu circa 24%, fata de sedinta precedenta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri