BCR ar putea fi primul market-maker pentru actiunile Erste, listate incepand cu 14 februarie la Bursa de la Bucuresti, intrucat este singurul participant care a solicitat calitatea de formator de piata pentru titlurile bancii austriace, a declarat Petra Alexandru, directorul BVB, potrivit NewsIn.
Banca austriaca Erste Bank, actionarul majoritar al celui mai mare creditor de pe piata romaneasca, se va lista pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pe 14 februarie,urmand ca circa 5% din actiunile bancii vor fi inregistrate la Depozitarul Central, a decalarat Arjen Janmaat, senior manager strategie de grup.

Consiliul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) hotarase, miercuri, admiterea la tranzactionare a actiunilor bancii austriece Erste, actionarul majoritar al celui mai mare creditor de pe piata romaneasca, la o data ce va fi stabilita de comun acord cu banca.

Potrivit codului Bursei, market maker-ul (formatorul de piata) este un participant care se angajeaza sa asigure lichiditatea pietei pentru un instrument financiar tranzactionat pe piata reglementata la vedere, folosindu-se de propriul capital, si mentine oferte ferme de cumparare si vanzare in nume propriu.

Consiliul Bursei va decide acordarea calitatii de market-maker pentru titlurile Erste, iar Banca Comerciala Romana (BCR) va beneficia, daca va fi desemnata formator de piata, de avantajul unei reduceri a comisioanelor de tranzactionare cu 30% fata de intermediarii obisnuiti.

In acelasi timp, formatorul de piata trebuie sa respecte conditiile si parametrii impusi de BVB. Astfel, un market maker va trebui sa asigure un volum minim corespunzator ofertei ferme de vanzare si cumparare de cel putin 200 de actiuni. De asemenea, nu va putea obtine un profit (spread) mai mare de 1%, din diferenta cotatiilor de vanzare si cumparare, iar perioada maxima de mentinere a unei cotatii ferme in piata este de 70% din durata unei sedinte bursiere.

In acelasi timp, pe parcursul unei sedinte de tranzactionare, market maker-ul este obligat sa mentina pentru cel putin cinci minute cotatia ferma pentru actiunile pe care le ofera spre vanzare.
Un formator de piata va detine aceasta calitate in piata pentru cel putin o luna de zile, timp in care, in doar trei sedinte, va putea sa nu afiseze cotatii ferme.

Se doreste pe viitor sa creasca numarul market-maker-ilor care vor forma piata pentru cat mai multe titluri ale emitentilor de la Bursa de Valori Bucuresti, a mai spus Petra Alexandru, director al BVB.

Pot dobandi calitatea de market-maker pe piata reglementata, toate Societatile de Servicii de Investitii Financiare (case de brokeraj), institutiile de credit si traderii inscrisi in registrul public al CNVM care indeplinesc conditiile de autorizare.

In piata de capital americana, formatorul de piata este o firma de brokeraj, care isi asuma riscul de a detine titluri ale diversilor emitenti, pentru a facilita schimburile din piata.

Fiecare market-maker din piata este in competitie pentru a aduna cat mai multe ordine din partea investitorilor, pentru ca odata ce a primit un ordin, sa il efectueze folosindu-se de actiunile pe care le detine sau prin compensarea cu alte ordine primite.

Sistemul formatorilor de piata sporeste lichiditatea din piata si este necesar pentru stabilitatea pietei. In anumite momente, atunci cand apar evenimente care pot influenta pozitiv sau negativ evolutia actiunilor, intervine market maker-ul care preia riscurile de pret, pentru ca are stabilitatea financira necesara si asigura o evolutie lina a cursului, evitand oscilatiile mari de pret.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri