CSSPP va constata pana la sfarsitul lui 2008 ca excluderea de la repartizarea aleatorie a fondurilor de pensii obligatorii (pilonul II) care controleaza peste 20% din piata va avea un efect minor la nivelul concentrarii, a declarat Radu Vasilescu, director general al ING Fond de Pensii, potrivit NewsIn.
"Inteleg motivatia pentru care Comisia a introdus o asemenea reglementare - pentru a limita gradul de concentrare al pietei, insa efectul va fi unul minor", a mentionat Vasilescu, care a adaugat ca numarul celor care vor fi redistribuiti este nesemnificativ, in conditiile in care pe piata muncii, anual, intra intre 120.000 si 140.000 de romani.

Proiectul de norma privind aderarea continua propusa dezbaterii publice pe pagina de internet a Comisiei, completeaza Norma 18 privind aderarea initiala.

Radu Vasilescu a adaugat ca, in acest an, vor avea loc sase "loterii", prima etapa de redistribuire aleatorie a "nehotaratilor" urmand sa aiba loc in vara lui 2008.

Directorul general al ING Fond de Pensii a mai spus ca CSSPP ar putea reveni la actuala legislatie in vigoare, care prevede redistribuirea "nehotaratilor" proportional cu cota de piata deja atrasa, din moment ce va constata ca masurile pe care le-a luat nu deconcentreaza piata.

Pe de alta parte, seful ING Fond de Pensii considera ca nu este corect sa fie excluse de la redistribuirea aleatorie continua "administratorii care au dovedit ca sunt seriosi si puternici".

Administratorii cu cota de piata de sub 20% sunt de acord cu propunerea CSSPP.

"Este o masura fireasca, in concordanta cu politica de restrictionare a pozitiei dominante pe care o pot avea unii jucatori, si care ar putea avea efecte negative in piata", a declarat Eugen Voicu, directorul general al Aviva Fond de Pensii.

In cazul in care unele companii au o pozitie dominanta in piata, pot afecta circa 40% din populatia tarii in cazul unor decizii eronate, la care se adauga si lipsa unei concurente pe aceasta piata.

Aviva Fond de Pensii a raportat 312.402 de participanti pe pilonul II si o cota de piata de 7,83% dupa cele patru luni de aderare initiala pe pilonul II.

Arbitrul pensiilor a supus dezbaterii publice proiectul de norma privind aderarea continua, care prevede excluderea de la repartizarea aleatorie a fondurilor de pensii obligatorii, care controleaza peste o cincime din piata si au active nete de peste 20% din totalul activelor din piata.

Norma privind aderarea continua a aderentilor se refera la modalitatea de aderare a participantilor la fondurile de pensii obligatorii (pilonul II), dupa incheierea campaniei initiale de aderare.

Intrarea in vigoare a normei ar exclude fondurile administrate de ING si Allianz-Tiriac de la viitoarele redistribuiri.

Potrivit proiectului de norma, sunt excluse de la repartizare aleatorie fondurile care, la data derularii procesului de validare aleatorie, indeplinesc cumulat urmatoarele conditii: detin o cota de piata de peste 20% din totalul numarului de participanti existenti la toate fondurile de pensii obligatorii si au active nete care depasesc 20% din activele nete detinute de catre toate fondurile de pensii de pe pilonul II.

Intrarea in vigoare a unor astfel de prevederi ar exclude de la "loteriile" viitoare doua fonduri, administrate de ING si Allianz-Tiriac. Astfel, dupa etapa de validare a aderentilor inainte de repartizarea aleatorie, ING Fond de Pensii se afla pe primul loc, cu 1.279.955 de aderenti (32,07% cota de piata), iar pe locul al doilea in clasamentul fondurilor de pe pilonul II se afla Allianz-Tiriac Fond de Pensii, cu 1.017.935 participanti atrasi si o cota de piata de 25,51%.

Legislatia in vigoare prevede redistribuirea proportionala cu cota de piata deja atrasa pentru participantii care au aderat in perioada 17 septembrie 2007 - 17 ianuarie 2008.

Repartizarea va fi facuta de CNPAS, sistemul informatic fiind cel care va alege in locul persoanelor care nu s-au inscris la un fond de pensii de pe pilonul II.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri