Administratorii de fonduri de pensii private sunt de acord ca aderentii sa se poata muta gratuit de la un fond la altul timp de trei luni atunci cand fondul la care au aderat initial isi vinde portofoliul de clienti, dar nu doresc ca brokerii sa incaseze comisioane ca in campania de aderare.
Aderentii la un fond care isi vinde portofoliul de clienti se pot transfera gratuit la un alt fond timp de trei luni, in conditiile in care nu doresc sa ramana la noua entitate constituita, potrivit unei norme care urmeaza sa reglementaze achizitiile si fuziunile intre fonduri.

"Transferurile nu trebuie sa ajunga la indemana brokerilor, care ar putea transfera un portofoliul de la un fond la altul, primind de fiecare data un comision de distributie, iar acei oameni nu au niciun beneficiu", a declarat, Eugen Voicu, director general executiv al Aviva Fond de Pensii, potrivit NewsIn.

"Este in afara prevederilor legale actuale, daca ne referim la actuala lege, care prevede transferul fara costuri numai dupa doi ani de zile", a mai spus Voicu, care a adaugat ca aceasta ar insemna o incalcare a legii actuale.

Seful diviziei de pensii a Allianz-Tiriac Asigurari, Crinu Andanut, este de parere ca ar fi o masura normala in conditiile in care "este o schimbare oarecum impusa, de aceea oamenii trebuie sa aiba posibilitatea sa aleaga, gratuit, un alt fond de pensii".

El a explicat ca aderarea la un alt fond de pensii trebuie sa se faca fara costuri si fara efort din partea lor, deoarece participantii transferati "nu sunt vinovati ca au ajuns la acel fond sau ca au optat gresit de prima data".

"Mi se pare cinstit fata de participanti ca acestia sa nu fie obligati sa accepte o fuziune", considera directorul general al Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme.

Directorul general al Zepter Fond de Pensii, Octavian Baritz, a declarat pentru NewsIn ca termenul de 90 de zile in care un aderentii se pot muta gratuit este unul normal, in conditiile in care "acestora nu le convine denumirea fondului ori administratorul".

Baritz a adaugat ca prospectele fondurilor sunt foarte asemanatoare si nu reprezinta un element important de care sa se tina cont la inceput.

"Important este cine va face acea operatiune. Norma trebuie sa prevada si aspectul privind transferul participantilor gratuit, in orice conditii, chiar si prin intermediul brokerilor", a spus Baritz.

El a explicat ca unii brokeri ar putea percepe comisioane pentru astfel de transferuri, la fel ca in perioada de aderare initiala.

Enache Jiru, directorul general al MKB Romexterra Fond de Pensii, considera ca participantii la fondurile care fuzioneaza trebuie sa fie repusi in situatia initiala, de a opta gratuit pentru un alt fond de pensii, si spune ca termenul de trei luni este unul rezonabil.

De altfel, administratorii au discutat in urma cu trei saptamani cu CSSPP despre propunerea Comisiei si s-au declarat de acord ca aderentii la un fond care fuzioneaza cu altul sau isi vinde portofoliul de clienti sa poata sa se transfere gratuit, intr-o perioada de 90 de zile, la orice alt fond.

Impunerea pragului de 50.000 de clienti intrei ani stimuleaza vanzarile de portofolii ale fondurilor mici

Administratorii care vor sa-si transfere portofoliile vor avea la dispozitie 90 de zile pentru a-si face publicitate conform noului prospect sau celui vechi, timp in care aderentii se pot transfera gratuit de la un fond de pensii obligatorii la altul, a spus marti seful CSSPP, Mircea Oancea.

Propunerea de reglementatre vine in contextul in care in piata exista informatii ca cel putin trei fonduri care au strans putini clienti in cele patru luni de aderare (17 septembrie 2007-17 ianuarie 2008) si dupa "loteria" de distribuire a nehotaratilor negociaza pentru a-si vinde portofoliile de clienti.

Peste trei ani, fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) care au mai putin de 50.000 de clienti vor fi eliminate din piata, potrivit reglementarilor in vigoare.

Or, analistii din piata spun ca fondurile care au strans putini aderenti au putine sanse sa-si sporeasca semnificativ numarul de clienti in mod natural, prin noi aderari ale persoanelor care intrunesc conditiile.
La startul campaniei de aderare pe pilonul II s-au inscris 18 fonduri, din care doar zece au strans peste 50.000 de participanti dupa repartizarea aleatorie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri