Marii jucatori de pe piata peniilor obligatorii (pilonul II) mizeaza sa incaseze intre 4,5 si 8,20 euro pe client pe 20 mai, cand vor fi virate primele contributii ale participantilor, sumele depinzand de numarul de conturi care se vor dovedi "goale", spun sefii companiilor citati de NewsIn.
Primele viramente catre fondurile de pensii obligatorii, aferente lunii martie, vor fi facute pe 20 mai. Administratorii se asteapta sa incaseze, lunar, contributii in valoare de aproximativ 72 milioane lei (19,6 milioane euro), potrivit estimarilor facute de Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).

"ING Fond de Pensii, care detine o treime din piata (33,2%), se asteapta sa incaseze aproximativ 8 milioane de euro pe 20 mai", a spus directorul general al ING Fond de Pensii, Radu Vasilescu.

ªeful Allianz-Þiriac Pensii Private, Crinu Andanut, se asteapta ca fondul pe care il administreaza sa obtina de la fiecare participant 2% din cel mult valoarea unui salariu mediu brut pe economie.

In martie, castigul salarial mediu brut a fost de 1.623 lei (436 euro), conform datelor Institutului National de Statistica). Aceasta suma include insa si alte venituri ale angajatilor, in afara de salarii - din care se plateste efectiv contributia de 2%.

De altfel, jucatorii din piata estimeaza salariul mediu brut efectiv, trecut in cartea de munca, la circa 350 euro, valoare la care incasarile lunare pe aderenti, excluzand conturile goale, s-ar situa in jurul a 7 euro.

Pana la 20% din conturi ar putea fi "goale"


Andanut considera ca 80-90% din totalul portofoliului companiei vor fi conturi "bune", iar restul portofoliului de aderenti ar putea fi reprezentat de asa numitele "conturi goale".

Estimarea este similara cu cea a ING, care estimeaza o rata de incasare de 82-83%, ceea ce ar aduce incasari efective de circa 5,80 euro pe client, in medie.

"Aviva Pensii Private mizeaza pe incasari de peste 5 milioane lei in prima luna", a spus pentru NewsIn directorul general execultiv al societatii, Eugen Voicu.

Raportata la numarul de clienti ai Aviva, suma ar echivala cu incasari medii de 16,30 lei - sau 4,45 euro - de persoana.

Voicu a explicat ca estimarea a fost facuta pe baza previziunile Casei Nationale de Pensii cu privire la valoarea totala a contributiilor.

Generali Fond de Pensii, al treilea jucator de pe pilonul II, estimeaza ca va incasa in medie 25-30 lei (6,80-8,20 euro) de la fiecare participant si se asteapta la conturi goale intre 5 si 10% din totalul portofoliului, potrivit sefului companiei, Ioan Vreme.

ING Fond de Pensii a atras 1,38 milioane de clienti si controleaza o treime din piata (33,2%). Pe locul al doilea se afla Allianz-Þiriac Pensii Private cu 1,065 milioane de persoane inscrise (25,64% din piata), iar pe locul al treilea Generali Fond de Pensii, cu 389.607 clienti si 9,37% din piata. Locul al patrulea este ocupat de Aviva Pensii Private, cu 305.848 aderenti si 7,36% din piata.

Dupa procesul de redistribuire a celor 332.706 de salariati care nu au optat in cele patru luni ale campaniei de aderare pentru niciun fond, fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au ajuns la 4,15 milioane de clienti, care le vor varsa lunar 2% din salariul lor brut.

In urmatorii opt ani, cota va creste la 6% din salariul brut.

Peste trei sferturi (75,58%) din piata pensiilor obligatorii s-a concentrat in primii patru jucatori dupa incheierea campaniei de aderare. Cele patru fonduri au atras, in timpul campaniei de aderare pe pilonul II, 3,141 milioane de participanti din cei 3,99 milioane de romani care si-au ales un fond de pensii obligatoriu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri