Riscurile asupra stabilitatii financiare se mentin moderate, desi persistenta dezechilibrelor macroeconomice interne si turbulentele de pe pietele financiare internationale au determinat relativa lor accentuare, sustine Banca Nationala a Romaniei in al treilea raport asupra stabilitatii financiare.
Sectorul bancar a evoluat pe o traiectorie similara celei din anii precedenti. Expansiunea creditului acordat sectorului privat a condus la adancirea procesului de intermediere financiara, desi aceasta s-a produs in conditii de rentabilitate si solvabilitate in scadere, potrivit datelor bancii centrale.

Impactul turbulentelor de pe pietele financiare internationale asupra sectorului bancar a fost pana in prezent limitat, in principal sub forma cresterii costurilor finantarilor externe, dar bancile romanesti nu au expuneri pe instrumentele financiare aflate la originea acestor turbulente, se mai arata in raport.

Lichiditatea bancilor romanesti, desi in scadere, se situeaza la un nivel confortabil. Expunerile interbancare interne sunt in general de dimensiuni reduse, dar in crestere, impunand o atentie sporita.

Potrivit datelor BNR, dependenta finantarii activelor din resurse externe se accentueaza, dar se pastreaza inca sub nivelul de vulnerabilitate inregistrat de alte tari din regiune. Pana in prezent, nici o banca romaneasca nu si-a activat planul de urgenta ca urmare a turbulentelor de pe pietele externe. Cu toate acestea, este necesara revederea si intarirea acestor planuri de urgenta pentru a le spori eficacitatea in situatia in care turbulentele s-ar accentua, se mai arata in raport.

Riscurile generate de sectorul companiilor si populatiei au sporit pe fondul cresterii mai pronuntate a volatilitatii cursului de schimb al leului si al indatorarii in valuta, intarind astfel necesitatea accentuarii gradului de restrictivitate a politicii monetare. Ca o consecinta a masurilor preventive, analizele de "stress test" au relevat ca eventuale socuri de nivel moderat ar putea fi gestionate corespunzator, potrivit BNR.

In ceea ce priveste celelalte componente ale sectorului financiar, raportul subliniaza prezenta unor riscuri limitate pe segmentul asigurarilor, dar care impun o monitorizare atenta. Totodata, se remarca un avans al convergentei pietei de capital romanesti cu piata de capital europeana.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri